Relatie olieprijs en zuivelprijs zwakt af
De olie- en de zuivelindustrie vertonen veel overeenkomsten. In beide industrieën wordt een rauwe grondstof verwerkt tot verschillende eindproducten, een proces dat grote investering vraagt voorafgaande aan de productie. Daarbij vraagt het op niveau houden van de productie een dagelijkse aanvoer van de rauwe grondstoffen.
Zowel het aanbod van de rauwe grondstoffen als de afname van de eindproducten wordt nauwelijks beïnvloed door de prijsvorming. Het valt op dat beide sectoren de afgelopen tien jaar op nagenoeg hetzelfde moment zijn getroffen door een plotselinge stijging van het aanbod en een forse toe- en afname van de vraag.
Sterke stijging en daling in vraag en aanbod
In 2014 veranderde de structuur van de oliemarkt en de rol van de samenwerkende olie producerende landen (OPEC). De rentabiliteit van de olie-exploitatie veranderde en dit resulteerde in een stevige groei in de olieproductie. In diezelfde periode werd in Europa het melkquotum afgeschaft met een flinke toename in de melkproductie als gevolg.
De opkomst van de middenklasse in China, in 2009, zorgde voor een grote toename in de vraag naar zowel olie als zuivel. In 2015 neemt de vraag naar olie en zuivel in 2015 sterk af.
Verduurzaming beperkt invloed olieprijs
Na de afschaffing van het melkquotum in 2015 en een grote crash op de oliemarkt in dezelfde periode is de relatie tussen de olie- en zuivelprijzen minder sterk. Dit kan worden toegeschreven aan een afnemende invloed van olie op de samenleving. De toenemende aandacht voor verduurzaming en elektrisch rijden heeft een negatieve invloed op de vraag naar olie.
Invloed van de wereldmarkt
Opvallend is dat de relatie tussen de olie- en de melkpoederprijzen sterker is dan de relatie tussen de olieprijs en de prijs van boter en kaas. Boter en kaas zijn producten, die met name op de regionale markt, lees Europese markt, worden afgezet. Voor de prijsvorming zijn ze minder afhankelijk van de wereldmarkt. Melkpoeder wordt voor een belangrijk deel afgezet op de wereldmarkt. Internationale ontwikkelingen hebben direct invloed op de prijsvorming.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio archief
Bron: Annual Insight