Ventilatiebuizen als alternatief voor ventilatoren
Vetvice introduceerde in 2012 de ventilatiebuizen als klimaatsysteem bij kalveren. Het Amerikaanse systeem waarbij een ronde buis met gaatjes frisse buitenlucht verdeelt over de ruimte, wordt op veel bedrijven met succes toegepast.
Vanuit Amerika waren er ook goede ervaringen met het ventileren van ligboxstallen voor melkkoeien. Inmiddels zijn er ook een aantal bedrijven in Nederland die het toepassen bij de melkgevende dieren. Volgens stallenbouwadviseur Wiebe Veenstra is het grote voordeel ten opzichte van ventilatoren dat er continu verse buitenlucht wordt aangezogen die vervolgens bij de liggende koeien terecht komt. Bij ventilatoren is er veelal sprake van het verplaatsen van vervuilde stallucht. „Door continu verse lucht op de liggende koeien te blazen stimuleer je koeien langer te blijven liggen. Een liggende koe warmt minder snel op. Bij hittestres hebben koeien de neiging om te gaan staan om hun warmte kwijt te kunnen raken. Dit geeft extra belasting op de klauwen en zet de melkproductie onder druk. Het is duidelijk bewezen dat koeien die langer liggen, beter presteren.”
Veenstra stelt dat de mechanische ventilatie vooral een aanvulling is op de natuurlijke ventilatie. „De natuurlijke ventilatie moet eerst in orde zijn. Open zijwanden, en als het praktisch toepasbaar is ook open topgevels, zijn een belangrijke basis voor een goede ventilatie.”
Koelen met grove druppel
Het buizenventilatiesysteem is vooral bedoeld voor periodes met matige hittestress. Wanneer er sprake is van ernstige hittestress, dagen boven de 30 graden, kunnen veehouders ook nog kiezen voor het actief koelen met water. Volgens Veenstra is een wachtruimte daar een goede plek voor. „Door koeien actief te koelen met een grove druppel water, en vervolgens met een ventilator die in korte tijd de koe min of meer droog blaast, kun je deze vorm van hittestress tegengaan. We kiezen daarbij bewust voor een grovere druppel omdat een fijne druppel juist zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, wat juist nadelig werkt op het klimaat in de stal.”
'Kosten lager dan ventilatoren'
De kosten van een buizensysteem is per situatie afhankelijk. Volgens Vetvice is het systeem over het algemeen goedkoper dan ventilatoren. Ook de onderhoudskosten zijn lager, aldus het adviesbedrijf.