Ranglijst genoomstieren na indexdraai aangepast vanwege fouten

Sietze Akkerman van Masterrind Holland stuurde deze week een persbericht rond met dat de stier Rioaveso (Rio x Bandares x Kingboy) als nieuwe nummer 1 beschikbaar komt via zijn organisatie. Opmerkelijk omdat de stier bij de meest recente indexdraai van begin april met een NVI van 300 punten weliswaar hoog stond (klik hier), maar niet de koploper was.
Niet alle stieren gewijzigd
Wie de stierenlijst nu opnieuw bekijkt (klik hier), ziet dat de stier inmiddels wel met afstand koploper is. Overigens hebben niet alle stieren een aangepaste index. Akkerman wijst erop dat zijn stier Bellroy in april al wel op de goede positie stond (hij blijft met 321 NVI-punten ongewijzigd), maar dat zijn Matano P nu ook hoog in de lijst staat, terwijl hij direct na de indexdraai nog in geen velden of wegen was te bekennen.
Eerder al trok importeur K&L aan de bel, omdat ze haar stieren Vh Baboon en Vh Keith Kalif in april volledig van de toplijst had zien verdwijnen, terwijl ze in december nog zeer hoog hadden gestaan. En dat terwijl er in tussentijd geen dochters aan de melk waren gekomen. Inmiddels is Baboon terug te vinden op de vierde plaats van de ranglijst, terwijl Kalif op plaats 17 staat. En ook Vh Norland Nader is fors gestegen.
Jeroen Kloosterziel van GGI wijst erop dat de roodbonte Allegro en Sanseo P in april helemaal niet de lijst stonden (klik hier) en nu op de tiende en elfde plaats als enorme productiestieren te boek staan (klik hier). Ook is de zwartbonte Hesekiel, stiervader bij CRV, veertig punten gestegen, aldus Kloosterziel.
Vier importeurs gedupeerd
Het blijkt dat de Nederlandse genoominformatie ontbrak bij de indexdraai van april, waardoor stieren het met alleen de Interbull-genoomindex moesten doen. Dat zegt Gerben de Jong, hoofd van de verantwoordelijke Animal Evaluation Unit van CRV. Het betreft alleen stieren die nog geen KI-code hadden. Verder blijkt dat het om de stieren uit de ‘Eurogenomics-landen’ gaat, waardoor de importeurs Masterrind, K&L, GGI en AI Total zijn gedupeerd.
Inmiddels zijn de genoomstieren opnieuw doorgerekend en dat heeft dus voor de nodige verschuivingen gezorgd. De Jong schat in dat de index van enkele honderden jonge stieren als gevolg van de fout is veranderd.
Tekst: Anne Hiemstra