Schouten: Uitzondering op voermaatregel voldoende waarborg voor diergezondheid
Schouten stelt dat de uitgangspunt van de regeling is dat er geen risico’s mogen ontstaan voor de diergezondheid. Om die reden bedacht het ministerie een uitzonderingsregel voor gevallen waarbij het ruw eiwitgehalte van het totale rantsoen onder de 155 gram droge stof per kilogram diervoeder dreigt te komen. Dit lijkt de minister voldoende om de diergezondheid te waarborgen.
‘Uitzonderingsregel niet afdoende’
Ondanks deze uitzonderingsregel, die naar verwachting voor enkele honderden bedrijven geldt, voorzien voerspecialisten en dierenartsen nog steeds grote problemen met de diergezondheid en het dierwelzijn. Zo blijkt uit een enquête van de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) dat meer dan 70 van de rundveedierenartsen verwacht dat de krachtvoermaatregel ernstige gevolgen gaat hebben voor de gezondheid en welzijn van melkvee.
'Problemen bij diergroepen die weinig krachtvoer krijgen'
Volgens voerdeskundigen geeft de uitzonderingsmaatregel wel iets meer ruimte voor die bedrijven om krachtvoer met een iets hoger eiwitgehalte te voeren dan de gestelde normen, maar kunnen ze nog steeds geen eiwitrijke grondstoffen of mengsels gebruiken om het rantsoen van diergroepen die maar een klein beetje krachtvoer krijgen te sturen op het ruw eiwit. Dit is ook de boodschap die nutritionist Leo Tjoonk van Agrifirm meegaf tijdens het webinar van Agrio Live TV van woensdagavond: "Vooral oudmelkte koeien, droge koeien en jongvee worden daarom hard geraakt door deze maatregel."
Klik hier om de uitzending '(On)Mogelijkheden eiwitmaatregel krachtvoer' terug te kijken.