Alle enkelvoudige natte voeders uitgezonderd van voermaatregel
De minister had in eerste instantie alleen een uitzondering gemaakt voor bierbostel en tarwegistconcentraat. Volgens de minister, hoefde het lage eiwitgehalte in de overige eiwitrijke natte reststromen geen problemen op te leveren binnen de voermaatregel. Na vragen van verschillende politieke partijen heeft Schouten alsnog besloten alle enkelvoudige natte voeders uit te zonderen van de maatregel.
Ruimte voor de bouw
De voermaatregel heeft tot doel in 2020 ruimte te scheppen voor vergunningverlening voor woningbouw en infrastructuur. Dit kan alleen wanneer de resultaten van de regeling in te boeken zijn in AERIUS. In dit systeem kunnen alleen gegevens worden ingeboekt waarvan de vermindering van de stikstofdepositie met zekerheid en nauwkeurigheid kan worden vastgesteld. Deze voorwaarde is wel te realiseren voor krachtvoer, maar niet voor een totaal rantsoen met zelf geteeld ruwvoer.
Verschil van inzicht
Opvallend is dat in de aanbevelingen van de commissie Remkes duidelijk wordt gesteld dat ammoniak uit de landbouw en stikstof uit fossiele brandstoffen niet uitwisselbaar zijn. Een aanbeveling die bij het stellen en beantwoorden van de vragen over de voermaatregel, buiten beschouwing is gebleven.
Uitgangspunt van de regeling is dat er geen risico’s mogen ontstaan voor de diergezondheid, minister Schouten verwacht opvallend genoeg weinig problemen op dit gebied. Vragen en opmerkingen van de verschillende politieke partijen leiden niet tot een verandering in haar standpunt.
Ook op het gebied van de financiën verwacht ze weinig problemen. Dit tegen de achtergrond dat de regeling slechts vier maanden geldig is.
Voor de maatregelen die gaan gelden vanaf 2021 wil de minister samen met de sector komen tot een werkbaar alternatief. Zij nodigt de sector uitdrukkelijk uit hierover met haar in gesprek te gaan.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio archief
Bron: Ministerie van LNV