Ruim 70 procent dierenartsen verwacht ernstige gevolgen door voermaatregel
Dit blijkt uit een enquête van de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) die is gehouden onder aangesloten rundveedierenartsen.
Volgens de dierenartsen wordt het door het maximeren van het ruw eiwit in krachtvoer onmogelijk om de gezondheid van individuele koeien via het rantsoen bij te sturen. Dit leidt volgens de ondervraagde dierenartsen onder andere tot vervetting van de koeien in het einde van de lactatie, pensverzuring en transitieproblemen zoals slepende melkziekte. In zijn algemeenheid leiden eiwittekorten tot verminderde weerstand en vruchtbaarheid. Een gevolg is ook dat kalveren minder vitaal zullen zijn door een te laag eiwitgehalte in het rantsoen van drachtige koeien en verslechtering van de biestkwaliteit.
Standpunt aan Kamercommissie LNV
Naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête heeft de KNMvD een standpunt opgesteld dat met een brief onder de aandacht is gebracht van de vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Veehouderij. Het uitgangspunt van de KNMvD is dat regels om de stikstofdepositie van de veehouderij terug te dringen niet ten koste mogen gaan van diergezondheid en dierenwelzijn.
De effecten van nieuwe stikstofregels op de gezondheid en het welzijn van de veestapel moeten daarom eerst goed in beeld worden gebracht. Dierenartsen en experts op het gebied van diervoeding moeten daarom nauw betrokken worden bij het opstellen van deze regels, aldus de dierenartsenorganisatie.
‘Nauwelijks contact met diergezondheidsexperts’
Eerder uitten drie veeartsen al hun zorgen over de gevolgen van de aangekondigde voermaatregel op de diergezondheid van melkvee. Ton Pijs van De Oosthof Dierenartsen, Bauke van der Valk van Dierenkliniek Wolvega en Jan Dijkhuizen van De Graafschap Dierenartsen stelden, afzonderlijk van elkaar, dat er door de maatregel flinke risico’s kleven aan de diergezondheid van met name koeien die in de periode september tot en met december oudmelkt zijn.
De KNMvD stelde in reactie daarop dat het ministerie niet tot nauwelijks contact heeft gehad met diergezondheidsexperts van zowel Wageningen UR als de faculteit Diergeneeskunde Utrecht, bij het opstellen van de maatregel. „Dat vinden wij vreemd. Zulke maatregelen moeten echt op de praktijk gebaseerd zijn. Dan is het voor de hand liggend dat je ook contact hebt met diergezondheidswetenschappers over mogelijke gevolgen op de diergezondheid”, aldus John Vonk, clustervoorzitter landbouwhuisdieren bij de KNMvD.
Live webinar met ministerie
Vanavond organiseert Agrio, uitgeverij van onder andere Melkvee.nl, het webinar “(On)Mogelijkheden eiwitmaatregel krachtvoer” Daarin zal de totstandkoming van de regeling toegelicht worden door het ministerie. Verder zullen deskundigen van Agrifirm en Accon avm hun licht laten schijnen op de mogelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering, de praktische haalbaarheid, de financiële consequenties en de gevolgen voor de diergezondheid. Verder blikken ze vooruit naar de toekomst. Veehouders kunnen ook vragen stellen aan het ministerie en de andere sprekers.