“Het voer wordt de hele dag door aangeschoven, ook als je er niet bent”
In het bosrijke gebied van het Drentse dorp Wapse runnen Robert en José een melkveebedrijf met 185 koeien. Dit doen ze met veel gedrevenheid en een grote passie voor koeien. Robert: “We zien altijd uitdagingen om het bedrijf verder te optimaliseren. De gezondheid van de koeien staat hierin voorop. “Je bent constant bezig om de dieren gezond te houden, dit doen we onder andere door goed te voeren en comfort te bieden.” De veehouders leveren melk aan CONO kaasmakers en nemen hiermee al jaren deel aan het Caring Dairy duurzaamheidsprogramma. Een continu verbeterprogramma voor duurzame bedrijfsvoering op de boerderij.
Meerwaarde voor vaarzen en ranglage koeien
Sinds januari dit jaar doet de Lely Juno voeraanschuiver zijn vaste rondes in de stal van de familie Welhuis. “Bij ons kunnen de koeien niet allemaal tegelijkertijd vreten, ongeveer tweederde kan op hetzelfde moment aan het voerhek staan”, geeft Robert aan. “De Juno schuift het voer de gehele dag door aan waardoor er constant goed voer voor het hek ligt. Hierdoor is er minder concurrentie aan het voerhek en komen alle koeien aan bod”, legt hij uit en voegt toe: “Dit is vooral voor vaarzen en ranglagere dieren een meerwaarde.”
Vers voer binnen bereik
Dagelijks rond 7.30 uur voert de loonwerker een vers gemengd rantsoen. Vervolgens zorgt de Juno ervoor dat het voer overdag iedere twee uur aangeschoven wordt, en ’s nachts zelfs om het anderhalf uur. “Je merkt dat de koeien ’s avonds en ’s nachts meer voer opnemen”, vertelt de veehouder die ook ziet dat er minder restvoer ligt de volgende ochtend.
Op het bedrijf kunnen de koeien tussen 09.00 en 17.00 uur vrij in- en uitlopen tussen de stal en de weide. “Afhankelijk van de weersomstandigheden passen we de hoeveelheid voer in de stal aan”, vertelt Robert. “Wanneer het een optimale graasdag is, dan voeren we minder aan het voerhek. De voerschuiver doet dan nog steeds zijn vaste rondes, waardoor de koeien ook binnen constant ruwvoer ter beschikking hebben.”
"Het gemak dat je er niet meer over hoeft na te denken"
Voorheen schoven de veehouders zo’n 5 à 6 keer per dag het voer aan in de stal. “Dit deden we met een trekker of verreiker met een band ervoor”, vertelt Welhuis. “Het is een klus die niet lang duurt, maar waar je wel altijd rekening mee moet houden”, geeft hij aan.
Het voordeel zit hem voor Robert en José met name in het gemak en de flexibiliteit. “Voer aanschuiven is een relatief simpel klusje, maar moet wel meerdere keren per dag gebeuren”, geven ze aan. Met de Juno hoef je er niet meer over na te denken. Het voer wordt dag en nacht aangeschoven, ook als je er zelf niet bent. We werken een stuk relaxter en kunnen nu ook eens een dagje weg.”
1,5 kg melk per koe per dag meer
Het resultaat van 24/7 voerschuiven is duidelijk zichtbaar aldus de veehouders. “Sinds de Juno zijn rondes doet is de melkproductie met 1,5 kg melk per koe per dag gestegen", geven ze tevreden aan. “Met de productiestijging en het gemak dat je ervan hebt is de Juno snel terugverdiend”, stelt Robert. “Bovendien is stroom goedkoper dan brandstof.”
De koeien waren snel gewend aan de rode stalhulp. “Vooral het piepje is erg herkenbaar en stimuleert de koeien om naar het voerhek te komen” geeft Welhuis aan. "Op een gegeven moment stonden de droge koeien buiten te grazen. Toen hoorden ze het piepje van de Juno en dachten dat ze naar het hek moesten komen om voer te vreten”, lacht Robert. De standplaats van de Juno is buiten, om de hoek van de stal. “Vanaf hier opent en sluit de voerschuiver zelf de staldeuren om zijn aanschuifronde te doen”, vertelt José. “Hij kan prima buiten staan, maar te zijner tijd plaatsen we hier nog een overkapping.”
De familie is pionier op het gebied van automatisch melken. In 1999, toen Robert het bedrijf nog met zijn ouders runde, zijn ze overgestapt op robotmelken."We hadden een krappe melkstal en om deze uit te breiden moesten we een nieuw gebouw neerzetten”, vertelt Welhuis. "Robotmelken was toen nog in de beginfase, maar we hadden vertrouwen in Lely en de techniek en zijn er voor de volle 100% voor gegaan. Het geeft ons flexibiliteit en een grote besparing qua arbeid.” In de bestaande stal, die in de loop der jaren twee keer verlengd is, werd in 2010 een derde melkrobot bijgeplaatst. Drie jaar geleden zijn de drie Astronaut A2 melkrobots vervangen door de Astronaut A4.
Toekomst
Hoe het bedrijf er over een aantal jaren zal uitzien? “Dat gaan we zien. We blijven verder optimaliseren en wie weet neemt een van onze kinderen het bedrijf over. Ze helpen graag mee, maar ze mogen zelf een keuze maken. Daarnaast hopen we dat er binnenkort een oplossing komt voor de mestbewerking, dit is nog iets wat we graag willen aanpakken.”
Bedrijfsgegevens
Robert Welhuis en José Welhuis-Kraak runnen samen met kinderen Berend (14), Niek (15) en Renske (16) in het Drentse Wapse een melkveebedrijf. Hier melken zij zo'n 185 koeien op 115 hectare land. Het rollend jaargemiddelde is 9959 kg melk per koe per jaar met 4,55% vet en 3,68% eiwit. Het celgetal ligt rond de 145.
Meer lezen over de Juno: