GD stelt bovengrens vast voor kopergehalte tankmelk

Koper is een van de belangrijke sporenelementen voor koeien, legt rundveedierenarts Sanne Carp-van Dijken uit. Koper is van belang voor enzymen die bij diverse processen een rol spelen. Denk aan groei, onderhoud en dracht. „En niet te vergeten de weerstand”, aldus Carp-van Dijken.
Omdat koper voor heel veel dingen belangrijk is, krijg je gauw de 'baat het niet, schaadt het niet' houding, stelt de dierenarts. Zij ervaart dat veehouders de afgelopen 10, 15 jaar geleidelijk aan steeds meer mineralen en sporenelementen zijn gaan toedienen.
Maar te hoge kopergehaltes zijn ook niet wenselijk. Koper stapelt zich op in de lever. Dat kan zich op den duur vertalen in weerstandsproblemen. „Dat zien we wel vaker, dat koeien kampen met een verminderde weerstand als gevolg van leverschade. Als je dan het kopergehalte in het rantsoen verlaagt, knappen ze vaak weer op.”
Als gevolg van koperstapeling kunnen koeien uiteindelijk zelfs sterven aan leverschade, al gebeurt dat gelukkig niet vaak. Niettemin kan tijdens het oplopen van die kopervoorraad d al wel leverschade ontstaan. En dat kan leiden tot weerstandsproblemen, legt Carp-van Dijken uit. „Veehouders hebben gauw de neiging om koeien met een matige weerstand een extra schepje brok te geven, maar dat werkt dan juist averechts.”
Gehalte tankmelk
GD kan via de Mineralencheck het gehalte aan koper in de tankmelk meten. Gemiddeld is dat bij de meeste melkveebedrijven prima, zo tussen de 50 en 60 microgram per liter melk. Boven de 35 microgram zit je sowieso goed, maar bij een gehalte van tussen de 20 en 35 microgram is er mogelijk sprake van een tekort. Odnder de 20 microgram is een duidelijke aanwijzing voor een tekort, aldus GD.
Bij een tankmelkgehalte van 80 microgram of meer kom je in de gevarenzone. Deze bovengrens is nu nieuw. GD signaleerde namelijk in de periode van 2008 tot 2018 gestaag oplopende kopergehaltes in de levers van onderzochte runderen. Carp-van Dijken: „Als het kopergehalte in de tankmelk boven de 80 microgram zit, is dat wel dusdanig hoog dat je moet gaan uitzoeken waar het aan ligt.” Gemiddeld zit 10 procent van de bedrijven die de Mineralencheck laten doen, in die hoogste categorie.