Met pensbestendig vet productiedip door hittestress voorkomen
Wist u dat koeien al bij een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent last hebben van de warmte? Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie een koe gebruikt om zichzelf te koelen. Een koe heeft dan dus meer voeding dan normaal nodig om in die energie te voorzien. Maar als koeien het te warm hebben, gaan ze juist minder vreten. Pensverzuring door een verstoorde pensvertering en een teruglopende melkgift kunnen het gevolg zijn.
Efficiëntere vertering, minder warmte
Het voordeel van pensbestendige vetten in het rantsoen tijdens warme periodes is dat de koe bij verminderde voeropname voldoende energie binnenkrijgt. De energiewaarde van Megalac is 3.750 VEM per kg drogestof. Door Megalac aan het rantsoen toe te voegen, kan een koe ondanks een lagere opname door de hitte toch voldoende energie opnemen. Bij de vertering van ruwvoer komt warmte vrij. Bij de vertering van pensbestendig vet is dat niet zo. De vetzuren worden direct in de darmen opgenomen. Bovendien wordt de energie uit Megalac heel efficiënt omgezet. Maar liefst 82% komt ten goede aan de conditie of melkproductie. Bij een gemiddeld rantsoen ligt dat op 64%.
Kortom: melkveehouders voorkomen met het voeren pensbestendige vetzuren de nadelige gevolgen van hittestress. Met Megalac blijft ook in warme periodes de energieopname op peil, zonder dat er extra warmte tijdens de vertering vrij komt. Zo is een zomerdip te voorkomen.
Wilt u meer weten over de effecten van pensbestendige vetten en hittestress?
Neem contact op met uw voeradviseur en lees op welke 7 manieren u uw koeien koel houdt.