De effecten van verschillende vetzuren in het rantsoen
Met een pensbestendig vet kunnen melkveehouders effectief het energiegehalte van het melkveerantsoen verhogen. “Maar kies niet zomaar een standaard vet”, adviseert Paul Fransen, business development manager bij Volac Wilmar. Volac Wilmar is producent van Megalac, wereldwijd de grootste producent en aanbieder van pensbestendige vetten. “Er zitten grote verschillen in het vetzurenprofiel tussen de verschillende pensbestendige vetten. Kies daarom een aanvulling die past bij het lactatiestadium van de koeien en de bedrijfsdoelen.”
Vetzuren hebben eigen effect
Vijf vetzuren spelen een belangrijke rol in het rantsoen van melkvee: palmitinezuur, stearinezuur, oliezuur, linolzuur en linoleenzuur. Elk vetzuur heeft een unieke werking. Het effect van de vijf vetzuren tijdens de lactatiestadia is ook verschillend.
De drie belangrijkste vetzuren zijn palmitinezuur (C16:0), stearinezuur (C18:0) en oliezuur (C18:1). Fransen: “Palmitinezuur stimuleert het gehalte aan melkvet en de melkproductie. Dit vetzuur heeft het meeste effect vanaf halverwege tot het einde van de lactatie.”
Volgens de vetzurenspecialist zorgt het vetzuur oliezuur (C18:1) voor een betere vetvertering van het rantsoen en levert het hierdoor extra energie dat bijdraagt aan een betere conditie van de koe. C18:1 sluit daarom goed aan bij het rantsoen in het begin van de lactatie. “Het is belangrijk dat een koe in deze periode niet teveel inteert op haar reserves. Oliezuur stimuleert het gebruik van energie voor de eigen conditie. Ook heeft oliezuur een positief effect op de aanmaak van eicellen en dus op de vruchtbaarheid van koeien. Omdat vruchtbaarheidsproblemen een belangrijke reden zijn voor melkveehouders om koeien af te voeren, kunnen melkveehouders met het juiste vetzurenprofiel sturen op een betere vruchtbaarheid en dus duurzaamheid van hun melkveestapel.”
Denk in vetzuren
Wat de juiste keuze is om het rantsoen te optimaliseren, hangt dus sterk af van het lactatiestadium van de koe. Fransen: “Het is belangrijk om in vetzuren te denken in plaats van in ‘vetten.’ Welke vetzuren zitten in het basisrantsoen en met welk aanvullend vetzurenrantsoen kan het rantsoen geoptimaliseerd worden? Dus: kies per lactatiestadium het juiste pensbestendige vet met een specifiek vetzuurprofiel om de melkproductie, vruchtbaarheid en de conditie te optimaliseren.”
Multifunctioneel vetsupplement
De juiste aanvulling van vetzuren in het rantsoen hangt dus nauw samen met het lactatiestadium. Voor melkveehouders met een jaarrond afkalfpatroon kan het lastig zijn om het rantsoen af te stemmen op specifieke vetzuureisen van individuele koeien. De oplossing daarvoor is een multifunctioneel vetsupplement met een optimale verhouding tussen C16:0 en C18:1. “In de juiste verhouding helpen C16:0 en C18:1 in de vroege lactatie voor de juiste balans tussen melkproductie, conditie en vruchtbaarheid. In het tweede deel kun je met C16:0 de melkvetproductie effectief verhogen”, aldus Fransen
De volledige Megalac-reeks aan pensbestendige vetten is hier te vinden
Vraag uw voeradviseur eens naar de voordelen van vetzuren boven standaard vet. www.megalac.nl