De winst van pensbestendige vetten in het melkveerantsoen
Het soort vetzuur én de verhouding tussen de verschillende vetzuren bepaalt welk effect ze hebben als ze aan het melkvee-rantsoen worden toegevoegd. Juist deze verhoudingen hebben grote invloed op de prestatie van melkkoeien. Het is dus van belang om vetzuren aan het rantsoen toe te voegen die aansluit bij de verschillende lactatiestadia en uw productiedoelen.
Energiebehoefte in vroege lactatie
Een koe heeft vooral in de vroege lactatie behoefte aan een energierijk rantsoen. Van alle veevoeders zijn vetzuren dé energiebron met de hoogste energiewaarde. Het bijvoeren van de juiste vetzuren zorgt ervoor dat het voer een hogere energiewaarde krijgt en goed aansluit bij de energiebehoefte in dit lactatiestadium. Het bijvoeren van de juiste vetzuren voorkomt dat de koe achteruit gaat in conditie en in een negatieve energiebalans terecht komt.
Pensvertering blijft op peil
In tegenstelling tot zetmeelrijke voeders zoals mais en granen, worden pensbestendige vetzuren niet in de pens verteerd. Vetzuren komen beschikbaar in de dunne darm. Bij de vertering van zetmeelrijke voeders in de pens daalt de pH, ofwel stijgt de zuurgraad. Maar, een te lage pH verstoort een goede werking van de pens. De kans bestaat dat de energiebehoefte en de opname van een koe uit balans raken. Een koe loopt hierdoor meer risico op een negatieve energiebalans en slepende melkziekte. Omdat de vertering van pensbestendige vetzuren niet in de pens van een koe plaatsvindt, is het met vetzuren dus mogelijk om een energierijk rantsoen aan te bieden waarbij de zuurgraad in de pens en de pensvertering op peil blijven en een koe minder risico loopt op slepende melkziekte. Daarom is het belangrijk de vetzuren in een pensbestendige vorm aan te bieden, zodat de vetzuren de pens niet verstoren en de vetzuren beschikbaar komen voor opname in de darmen.
Verbeteren van de vruchtbaarheid
Het vetzuur C18:1 speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van koeien. De voordelen van het voeren van vet op vruchtbaarheid zijn:
- Het op peil houden van de conditie van de koe. Vooral in de vroege lactatie is de energiebehoefte vaak groter dan de opname. Bij een verlies van 0,5 op de conditiescore daalt het percentage koeien dat drachtig is geworden na inseminatie al met 10%. Het voeren van pensbestendige C18:1 vetzuren brengt de energiebehoefte- en opname in balans zodat de conditie van de koe op peil blijft.
- C18:1 Vetzuren hebben een bewezen positieve invloed op de kwaliteit van het follikel.
- De producten met pensbestendige vetzuren van Megalac hebben de juiste samenstelling van vetzuren die de aanmaak van progesteron stimuleren. Dit hormoon zorgt voor een succesvolle bevruchting en dracht.
- Omega-3 vet zorgt na de bevruchting voor het vasthouden van de drachtigheid. De samenstelling van Mega-Flax, één van de producten van Megalac, bevat een hoog aandeel Omega-3 vetzuren.
Duurzamere melkveestapel
Andere voordelen van pensbestendige vetzuren zijn omdat ze niet in de pens worden verteerd, de energie efficiënter wordt omgezet. Dit resulteert in een hogere productie en minder methaanuitstoot. Kortom: een betere voerefficiëntie en minder belasting voor het milieu. Omdat individuele vetzuren de vruchtbaarheid van koeien stimuleren, houden mekveehouders hun koeien langer aan. Een duurzamere melkveestapel is het resultaat.
Voorkomt hittestress
Het voeren van pensbestendige vetten houdt ook in warme periodes de energieopname van koeien op peil. Bovendien komen pensbestendige vetten pas vrij in de darm en produceert de pens geen extra warmte bij de vertering. Door het toevoegen van pensbestendige vetten voorkomt u negatieve invloed op de voeropname en energiehuishouding door hittestress. Zo houdt u de koeien in de zomer op het gewenste productieniveau.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over het voeren van vetzuren en de voordelen daarvan? Kijk eens op www.megalac.nl
Uw voerleverancier kan meer vertellen over de mogelijkheden van de verschillende Megalac-producten in het rantsoen van uw koeien.
Een overzicht van de verkooppunten is hier te vinden.