Steeds meer grasland van ‘kleine’ Franse boeren omgeploegd tot bouwland
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/50/532/frankrijk-_klimaat-_drenthe-_tourdefrance-_graan-_stro-_droogte-_water-_beregenen_rvs.-detail.jpg)
De trend houdt verband met een toenemende concentratie van gebieden in handen van grote bedrijven, waarschuwde donderdag FNSafer, de nationale federatie van organisaties die verantwoordelijk zijn voor toezicht op plattelands- en landontwikkeling.
Naast het einde van de melkquota en de grote prijsschommelingen wordt in het jaarverslag ook als één van de oorzaken de vermindering van de vleesconsumptie genoemd, aldus een artikel afgelopen week in Le Figaro. FN-Safer zegt dat er onvoldoende landelijke regulering is voor de verkoop van landbouwgronden, hetgeen de oprichting bevordert van grote agrarische bedrijfsstructuren in de Franse landbouw. Dat zou een van de belangrijkste oorzaken van deze overgang van vee naar veldgewassen zijn.
Golf van pensioneringen
De afname in veehouderijen, vooral in de melkveesector, is vooral merkbaar in de Franse laaglandgebieden, waar door agronomische omstandigheden de weilanden geschikt zijn voor akkerbouw en daardoor vee sneller verdwijnt dan in berggebieden. Het tweede negatieve punt dat het voortbestaan van kleinschalige veehouderijen in gevaar brengt, is de aanstaande golf van pensioneringen.
Stabiel 6.000 euro per hectare
De grondprijzen bleven stabiel op zo’n 6.000 euro per hectare. Hoewel de prijzen in veeteeltgebieden licht zijn gestegen, slaat de FNSafer toch alarm bij het risico van verdwijning, hoewel kopers in bepaalde regio's steeds zeldzamer worden. Steeds minder jonge Fransen willen een (kleinschalige) agrarisch bedrijf overnemen. FNSafer noemt als hun belangrijkste argumenten "normalisatie" van het leven van boeren, die ook meer vrije tijd willen, alsmede de hoge kosten van het noodzakelijke moderniseren, parallel met onzekerheid over inkomens en nieuwe maatschappelijke eisen.