Elk jaar 173 kilo droge stof maïs erbij door genetica
Dit blijkt uit opbrengstgegevens van de cultuur- en gebruikswaardeonderzoek (CGO). Daarbij zijn de onderzoeksgegevens van snijmaïs over 25 jaar geanalyseerd. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR.
Naast 173 kilo droge stof per hectare per jaar door genetische vooruitgang, komt daar nog 65 kilo droge stof door een niet-genetische trend bij. Nadere analyse van de niet-genetische trend toonde aan dat de maïsopbrengsten stegen door de toenemende temperatuur tijdens het groeiseizoen en door eerder te zaaien. De voedingswaarde van snijmaïs vertoonde een genetische trend van +1,7 VEM per kilo droge stof per jaar.
Verschil tussen onderzoek en praktijk
De gemiddelde opbrengsten en trends van het CGO zijn ook vergeleken met die van de opbrengsten in de praktijk. Gemiddeld lagen de opbrengsten voor maïs in de praktijk 24 procent lager. In totaal nam de droge stofopbrengst in maïs met 195 kilo per hectare per jaar toe. Volgens de onderzoekers van Wageningen UR wordt de kloof tussen het genetische potentieel en de opbrengsten in de praktijk groter.