Onderzoekster vindt bacteriën voor betere maïsgroei in koude omstandigheden
Met die opgedane kennis kunnen onderzoekers vervolgstappen zetten om stress bij maïs te voorkomen en groei te bevorderen. Maïs zou met behulp van de bacteriën beter gaan groeien tussen de 12 en 17 graden celsius. Dat is een stuk lager dan de temperatuur waarbij maïs traditioneel het beste groeit: vanaf ongeveer 25 graden celsius. „Je mag niet vergeten dat maïs eigenlijk een subtropisch gewas is, en dus bijzonder gevoelig aan koude, vooral tijdens de kieming en jeugdgroei”, licht Beirinckx toe. „Daarom wordt maïs vrij laat geplant, maar daardoor wordt ook de groeiperiode sterk beperkt. Bodembacteriën die jonge plantjes beschermen, kunnen het verschil maken. Een langer groeiseizoen en gezondere planten zorgen voor meer opbrengst.”
Zaden behandelen
De onderzoekster legt uit hoe ze te werk ging in de speurtocht naar wenselijke bacteriën: „We hebben natuurlijk voorkomende bacteriën geselecteerd die een sterke band hebben met maïs en die een plantengroei-bevorderde werking hebben onder koude omstandigheden of bij schimmelinfectie,” zegt ze. „De volgende stap is het verder ontrafelen van de werkingsmechanismen en kolonisatiestrategieën van deze bacteriën. Op termijn willen we zaden vooraf gaan behandelen met deze bacteriën om zo de kieming in het voorjaar verbeteren, wanneer het nog behoorlijk koud kan zijn. We hopen ook dat de ontwikkeling in de jeugdfase dan sneller verloopt en dat de ziektegevoeligheid teruggedrongen wordt.”