Slachterijen blijven gewoon open en sluiten pas als het niet meer veilig is
De dreiging van de minister om slachterijen te sluiten is daarmee nog niet helemaal weg. GGD-en voeren momenteel testen uit onder dertienduizend medewerkers van runder- en varkensslachterijen. Als de resultaten aantonen dat het gevaarlijk is voor NVWA-toezichthouders gaan ze alsnog weg. Dat heeft enorme gevolgen, want zonder controleurs mag er niet geslacht worden.
Als er te veel medewerkers besmet zijn het coronavirus kunnen ook veiligheidsregio’s ingrijpen. Bij varkensslachterij Vion in Groenlo zijn 147 medewerkers besmet. De NVWA trok zich hier terug en de veiligheidregio sloot de slachterij voor twee weken.
De minister dreigde maandag met het terughalen van NVWA-toezichthouders indien de branche dinsdagavond niet met extra maatregelen zou komen om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. Dinsdagavond liet Schouten weten dat de verantwoordelijkheid vooral bij de sector zelf ligt. Ze sprak onder meer over veilige huisvesting van slachterijpersoneel en het vervoer naar de slachterijen.
Schotten plaatsen
Voorzitter Jos Goebbels van brancheorganisatie COV liet na afloop weten dat er wordt gekeken naar veranderingen in de huisvesting van slachterijpersoneel. Ook zei hij dat slachterijen er alles aan doen om aan de regels voor werknemers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te voldoen. Zo plaatsen slachterijen schotten om de 1,5 meter in acht te nemen. Ook gaf Goebbels aan dat slachterijmedewerkers momenteel niet meer zo dicht op elkaar werken dan op de archiefbeelden die her en der verschijnen.
Testen onder elfduizend medewerkers van pluimveeslachterijen hebben nul besmettingen van corona opgeleverd, stelt voorzitter Gert Jan Oplaat van Nepluvi. Pluimveeslachterijen namen een reeks aan maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo worden werkplekken afgeschermd als afstand bewaren niet mogelijk is, meten steeds meer slachterijen iedere dag de temperatuur van medewerkers en is het vervoer van arbeidsmigranten aangepast. Volgens Oplaat helpen pluimveeslachterijen elkaar, indien onverhoopt een slachterij tijdelijk moet sluiten. „Dat hebben slachterijen in het verleden ook altijd gedaan."
De Nepluvi-voorzitter is verbaasd over de zorgen van vakbond FNV over de situatie van slachterijpersoneel. „We hebben ook samen met de vakbonden onze protocollen opgesteld en waar nodig aangepast.”