Wie goed rekent kiest voor de M2erlin melkrobot
Boeren en boekhouden
Zoon Jorian werkt drie dagen per week bij een accountantskantoor. Hier houdt hij zich onder meer bezig met jaarrekeningen en bemestingsplannen. Het buitenshuis werken vindt Jorian prettig, het houdt zijn blikveld breed. Door een dwarslaesie is hij gebonden aan elektrische rolstoelen. Eén voor de stal en één voor daarbuiten. Voor trekkerwerk is een lift gemaakt zodat hij daar zichzelf mee kan redden. Eigenlijk ondervindt hij alleen problemen bij het afkalven. Dat is niet te doen vanuit een rolstoel.
De juiste melkrobot kiezen
Ze doen al jarenlang zaken met dealer R. van der Weerd uit Kampen. Vader en zoon Knol gebruiken weinig woorden bij hun toelichting op de keuze voor Fullwood Packo: snel, stil, betrouwbaar, diervriendelijk en een goede aansluiting van de kwartieren.
De aanschaf van nieuwe robots is een forse investering maar ook de variabele kosten spelen mee.
Jorian is gewend te rekenen en lette hier dus ook op. De elektromotoren van de M2erlin melkrobot verbruiken minder energie en kennen minder slijtage dan de robots met perslucht aandrijving. De nieuwe robots zijn ook nauwelijks storingsgevoelig.
snel, stil, betrouwbaar, diervriendelijk en een goede aansluiting van de kwartieren
De koe centraal
Kenmerkend voor de M2erlin is ook het open karakter van de box. Dit zorgt voor meer contact met de andere koeien in de stal. Dit is vooral bij vaarzen merkbaar. Ze zijn rustiger en leren sneller melken omdat ze minder bang zijn. Ook dieren met onregelmatige kwartieren worden toch goed uitgemolken.
Meer melk en hogere melksnelheid
Bij de overgang van de oude robots naar de nieuwe M2erlins viel hun op dat deze meer melk opleveren en dat de vaarzen niet meer trappen, er is meer rust. Ook de melksnelheid is zeer goed: 56% van de melk is er binnen twee minuten uit. Dit kengetal is uniek voor Fullwood Packo en geeft aan hoe goed de toegepaste Streampulse melktechniek functioneert.
Als minimaal 50% van de melk binnen twee minuten uit de uiers is, verlaagt dit de hoeveelheid restmelk in de boezem en dus de melkproductie en uiergezondheid. Sneller melken geeft uiteraard ook een hogere capaciteit per robot.
Levensduur melkkoeien
Een goede melktechniek zorgt ook voor een langere levensduur. Bij de familie Knol is de gemiddelde leeftijd per koe bij afvoer op dit moment 6,5 jaar. Dat is 19% beter dan het landelijk gemiddelde.
Samengesteld bedrijf
Samen met buurman Antoon Kanis vormt de familie Knol de maatschap Knol-Kanis. Door dijkverhoging raakten beiden wat land kwijt en dit was de aanleiding om de bedrijven samen te voegen. Hierbij speelden vragen over de opvolging bij Kanis en de benodigde investeringen om de bedrijven bij de tijd te houden ook een grote rol. Zestig van de totaal vijfenzeventig hectare wordt gepacht van de gemeente Kampen.
Sinds de aanschaf van de nieuwe robots is Antoon verantwoordelijk voor het jongvee en zijn de Knol’s verantwoordelijk voor het melkvee. Het samenvoegen van de veestapels is goed gelukt. De dieren van Kanis waren geen krachtvoerbox gewend en kregen alleen krachtvoer in de melkstal.