Nog steeds meer fosfaatrechten in omloop dan fosfaatplafond toelaat
Dat schrijft minister Schouten in de Kamerbrief over het mestdossier, die gisteren werd gepubliceerd. Doel van de tijdelijke verhoging van het afromingspercentage was om minder fosfaatrechten in de markt te krijgen dan het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo toestaat. Tot op heden is dat echter niet gelukt. Schouten: „Er is in 2019 ruim 359.000 kg aan fosfaatrechten afgeroomd, waarvan ruim 157.000 kg in december. Het totaal aantal fosfaatrechten in de markt bedroeg daarmee per 1 januari 2020 ruim 85,7 miljoen kg. De eerste maanden van het jaar is de handel in fosfaatrechten, en daarmee ook de afroming, beperkt. Ook per 1 mei ligt het aantal fosfaatrechten daarmee op ruim 85,7 miljoen kg.”
Vleesvee buiten beschouwing
De minister heeft de Europese Commissie gevraagd of ze de fosfaatrechten, die in het bezit zijn van vleesveehouders, buiten beschouwing mag laten bij het bepalen van het aantal fosfaatrechten in de melkveehouderij. Die tak gebruikt immers 600.000 kilo fosfaat, dat niet onder het melkveefosfaatplafond valt. Zonder die 600.000 kilo ligt het aantal fosfaatrechten met 85,1 miljoen kilo nog net boven het plafond. De tijdelijke maatregel om het afromingspercentage te verhogen, blijft in werking totdat het aantal rechten zich onder het plafond bevindt.
Geen update excretieforfaits
De excretieforfaits blijven ook ongewijzigd. Nederlandse melkveehouders vinden het oneerlijk dat een Nederlandse koe bij gelijke productie in theorie meer fosfaat produceert dan een Belgische. Een actualisatie van de excretienormen zou daarom plaatsvinden, maar dat kan er volgens Schouten toe leiden dat het fosfaatplafond verder wordt overschreden. De actualisatie betekent immers dat er meer koeien gehouden kunnen worden binnen hetzelfde aantal fosfaatrechten. Een actualisatie van de normen wordt daarom voorlopig uitgesteld totdat het aantal rechten zich onder het fosfaatplafond bevindt.
Vrijstelling afroming bij beperkte lease
Lease van kleine hoeveelheden fosfaatrechten wordt naar aanleiding van een motie van Lodders (VVD) en Geurts (CDA) vanaf nu niet meer afgeroomd. Deze maatregel is bedoeld om melkveehouders ruimte en flexibiliteit te geven als zij een onverwacht hoge melkproductie realiseren en daardoor tijdelijk een beperkt aantal extra fosfaatrechten nodig hebben. De vrijstelling geldt tot 100 kilo fosfaat, omdat dat voor de meeste melkveehouders voldoende is op het moment dat zij onverwacht in een hogere melkproductieklasse komen.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Ministerie van LNV