Bijzaaien wegens nachtvorstschade maïs voorlopig niet nodig
Dat stelt Agrifirm in haar Maïsmonitor. De schade van de nachtvorst is volgens de onderneming pas vijf dagen na de laatste nachtvorst goed waar te nemen. Zo lang het groeipunt van de maïsplant niet beschadigd is, kan de plant zich namelijk nog herstellen. Totdat de plant in het vijfbladstadium is, bevindt dat groeipunt zich nog onder de grond. Agrifirm verwacht dan ook dat de uiteindelijke schade voor de meeste maïstelers zal meevallen.
Wanneer telers toch nu al gaan bijzaaien, bestaat er het risico dat veel van de beschadigde planten uiteindelijk toch overleven. Dat resulteert vervolgens in te veel planten en daarmee in een te dichte stand. Die te dichte stand geeft een slechte kolfontwikkeling en dat gaat ten koste van de voederwaarde van de maïs.
Bijzaaitips
Bijzaaien is volgens Agrifirm lonend, wanneer er minder dan 50.000 planten per hectare staan. Bij meer dan 50.000 planten per hectare toont het gewas wellicht wat open, maar dat hoeft de totale opbrengst en voederwaarde niet per se te schaden. Het aantal planten per hectare is te berekenen door het aantal planten te tellen, dat op 1,33 meter in één rij staat. Dat aantal vermenigvuldig je met 10.000 om tot het aantal planten per hectare te komen. Wanneer er zelfs minder dan 20.000 planten per hectare over zijn gebleven, doe je er als teler verstandig aan om volledig over te zaaien, stelt de coöperatie.
Onkruidbestrijding uitstellen
Onkruidbestrijding kan bij nachtvorstschade beter nog even worden uitgesteld tot de maïs weer in de groei is. Zonder vorstschade adviseert Agrifirm een bestrijding ruim voor het zesbladstadium, omdat dat de maïsplant dan minder schaadt dan in een later stadium met meer bladoppervlak.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Geert van den Biggelaar
Bron: Agrifirm