‘Ga geen lichte sneetjes gras maaien voor meer eiwit’
Hij doet deze uitspraak in verband met de voermaatregel die minister Schouten heeft aangekondigd waarmee het eiwit in krachtvoer wordt beperkt. Verschillende veehouders reageren dat zij lichtere snede gras willen maaien voor meer eiwit in het rantsoen.
In theorie leidt het eerder maaien ook tot meer ruw eiwit in het gras. Volgens Hidding bevat jong gemaaid gras echter teveel eiwit wat de koe minder goed kan benutten. „De focus op eiwitkwaliteit is bij een lager eiwitniveau in het rantsoen nog belangrijker. Het gaat niet om het absolute eiwitniveau in het rantsoen, maar om de kwaliteit. Hoe meer DVE (Darm Verteerbaar Eiwit) per kilo droge stof gras, hoe beter het is. Dat krijg je niet als je gras jonger maait. Eerder het tegenovergesteld.”
Om het aandeel DVE in het gras te verhogen is het volgens Hidding van belang dat de kuilen niet te nat zijn. „Natte kuilen geven alleen maar veel onbestendig eiwit maar gaat ten koste van de benutting van het eiwit.”
Veel vers gras in de herfst
Net als veel mensen in de sector, vindt ook Hidding de maatregel slecht uitpakken. Mocht de maatregel doorgezet worden, dan ziet hij enkele mogelijkheden om er ‘het beste van te maken’. „Als de mogelijkheid er is om (tijdelijk) minder maïs te voeren, dan is dat zeker het overwegen waard. Daarnaast is het van belang om koeien zoveel mogelijk weidegras te laten opnemen in de herfst, mits de draagkracht van de grond het toelaat. Eventueel kan er vers gras op stal bijgevoerd worden.” De voeradviseur is daarnaast voorstander van het inkuilen van herfstgras in foliebalen. „Daarmee behoud je een betere eiwitkwaliteit.”
Apart rantsoen voor oudmelkte koeien
De voermaatregel lijkt vooral een probleem te worden voor oudmelkte koeien die (bijna) volledig van het basisrantsoen moeten produceren. Omdat er geen soja, raap of ander eiwitrijke grondstoffen gevoerd mag worden, is het lastig om het eiwit voor deze diergroep te corrigeren. Hidding noemt als optie om oudmelkte koeien een apart rantsoen te voeren met minder snijmaïs. „Dit moet echter wel in de bedrijfsvoering inpasbaar zijn.”