Fotoserie: Weidevogels traceren met infrarood
Vogelwerkgroep Berkelland is er vroeg bij. Tegen 7 uur gaat een drone van het drietal de lucht in. Het apparaat is uitgerust met infrarood zodat nog warme eieren van opgevlogen vogels zichtbaar zijn. Gewapend met mandjes om eventuele kievitsnesten op te pakken, stokken om te markeren en verrekijkers, gaan drie vrijwilligers reeds in kaart gebrachte nesten controleren. Om de vogels niet te storen, blijft het trio op afstand.
Minder kieviten
Er lijken vandaag weinig kieviten te zijn op het bouwland, ten opzichte van vorige week, een nestje wordt niet meer gevonden. Ook een scholekster heeft het maisland verlaten, het paartje is weg. Een veldleeuwerik laat zich vluchtig zien, zo ook een patrijs en meerdere gele kwikstaartjes. Een paar keer vliegen wilde eenden over. Grutto’s fourageren op het gemaaide land, met name de mannetjes zijn druk.
Puntstuk plasdras
Melkveehouder Martin Weenink is blij met zijn vogelland. Op zo’n 25 hectare creëert hij mogelijkheden. Om nesten heen laat hij heel ruim gras staan, hij heeft akkerranden en grenzend aan zijn percelen ligt een plasdrasgebiedje dat ondanks de zonnepanelen en werkende pomp, toch bijna droog staat. Weenink heeft van de week een puntstuk achter de stal geslagen om ook op zijn hectares wat plasdras te laten ontstaan. Wilfried Klein Gunnewiek van de VALA komt vandaag met 300 meter slang, die het water naar achteren zal brengen. De vogelweidegroep heeft er voor gepleit om meer rasterpaaltjes te slaan (Weenink heeft geen afrastering) zodat de mannetjes op wacht kunnen staan om tijdig gevaar voor de broedende vrouwtjes en/of pullen te signaleren.
De drone vliegt op ongeveer 35 meter hoogte in verband met boomtoppen. Van geen enkele vogel heeft de drone gevaar te duchten, alleen een scholekster wil wel eens in de aanval gaan. Alle zes paar grutto’s zijn vandaag actief. De wulp laat zich een paar keer horen maar blijft op z’n nest. De tureluur houdt zich stil.
Voorlopig resultaat
Vrijwilligers Karin Bosch, Harry Kemna en Gerrit Stomps zijn lid van de weidevogelgroep Berkelland. Zij doen het veldwerk en ondernemen actie om veehouders bij te staan met de bescherming van weidevogels. Al met al heeft 2019 meer vliegvlugge jongen opgeleverd dan 2018, al nam het aantal kieviten af in Berkelland. Als er al iets algemeens valt te zeggen valt over dit jaar, is het dat op dit moment, na de eerste maaibeurt, gelukkig bijna alle nesten van zowel de grutto als de wulp en tureluur gespaard zijn. Het is nu wachten op de eerste jonge pullen.
Het drietal wil Martin Weenink en ook de andere boeren die de weidevogel een warm hart toedragen, een dikke pluim geven.