Minister sluit bedrijfsverplaatsingen niet uit
„Het lijkt wel het landbouwoverleg" grapte de minister tijdens het debat met de Tweede-Kamercommissie voor natuur. Want hoewel een groot aantal rapporten en brieven op de agenda stonden, hadden de Kamerleden het vooral over de invloed van landbouw op de waterkwaliteit.
Oorzaak was een rapport van de Adviescommissie Water. Die stelde dat nutriënten de normen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) blijven overschrijden en dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn om die normen binnen de gestelde termijn te behalen.
„Uitgangspunt bij de implementatie van de Kaderrichtlijn Water was dat functies op dezelfde locatie zouden kunnen blijven en dat waterkwaliteitsmaatregelen niet ten koste van de landbouw mogen gaan", stelt de Commissie, en adviseert vervolgens om dat uitgangspunt los te laten, omdat het te beperkend is.
Analyse nodig
Koren op de molen van PvdA en PvdD. Lutz Jacobi en Frank Wassenberg vroegen de minister daarom om de landbouw strenger aan te pakken. Dat ging andere partijen weer te ver. Jaco Geurts (CDA) vond dat niet alle ballen op landbouw moeten worden gericht. Roelof Bisschop (SGP) wees erop dat waterschappen nog jaren de tijd hebben om de doelen van de KRW te realiseren, terwijl de landbouw nu al de maat van de Nitraatrichtlijn wordt genomen. Volgens hem worden daarom enkel de boeren aangepakt, terwijl waterschappen andere bronnen van nutriënten links laten liggen. Hij wees op het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat volgens hem wel onderzoek had gedaan naar deze bronnen, met als resultaat dat de normen voor landbouw naar boven moesten worden bijgesteld. Hij wil daarom dat waterschappen snel een goede analyse maken van de herkomst van nutriënten, en de normen dan bijstellen.
Het rapport van de adviescommissie geeft Bisschop daarbij een steuntje in de rug. Volgens de commissie zijn niet de landbouwers, maar de waterschappen verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Zij moeten meer nadrukkelijk regisseur worden van de waterkwaliteit.
Een ander punt dat de Kamer maakte was het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De overheid heeft daarvoor 40 miljoen aan POP-gelden gereserveerd, vertelde Geurts, maar omdat provincies niet veel vaart maken met het plan is daarvan nog maar een paar miljoen uitgegeven. „Als we niet uitkijken moeten we dat geld straks teruggeven aan Brussel."
Landbouw niet ontzien
Minister Schultz antwoordde de Kamer dat ze de landbouw niet gaat ontzien, maar ze zei dat ze de sector ook niet te hard wil aanpakken. „Schoon water is tenslotte ook in het belang van de landbouw,", zei ze. „Het kan zijn dat in bepaalde gevallen de combinatie van landbouwbedrijf, grondsoort en waterkwaliteit geen gelukkige is", dacht ze, „maar die gevallen moeten we met elkaar, en op provinciaal niveau, aanpakken." Ze was ervan overtuigd dat als de betrokkenen kijken naar kansen, waterkwaliteitsdoelstellingen enerzijds en economische belangen anderzijds, in balans willen houden, en proberen om de zaken op een slimme manier op te lossen, alle partijen tevreden kunnen worden gesteld. Maar daarbij sloot ze bedrijfsverplaatsingen niet uit.
Ook beloofde de minister Geurts om het belang van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer weer onder de aandacht van de provincies te brengen, zodat dat plan verder wordt opgepakt.