'Huidige droogte nog geen reden voor paniek'
Voor de komende weken verwacht het KNMI dat het neerslagtekort nog wat oploopt, blijkt uit hun grafiek. Toch is de huidige droogte nog geen reden voor paniek, vindt Mark de Beer van adviesbureau Groeikracht. „We zitten halverwege mei. Er kan gelukkig nog veel veranderen. Gras kan ontzettend herstellen en de maïs wil in deze periode doorgaans ondanks de droogte wel aardig boven de grond komen. Als het in de zomer maar goed regent, kan er een hoop worden goedgemaakt. De groei van de maïs staat nu wel wat stil door de kou. En de maïs kiemt niet overal. Je ziet - zeker op de wat zwaardere gronden - een wisselende opkomst van maïs binnen een perceel en soms zelfs binnen een paar meter.”
Vroege maaiers hebben voordeel
Boeren die de eerste snede vroeg en redelijk licht - zo rond 20 april met 2.500 kilo drogestof - hebben geoogst, plukken daar nu de vruchten van, ziet De Beer: „Het is het derde jaar op rij dat een vroege eerste snede zorgt voor minder gevolgen van de droogte. Het gras is gegroeid op het moment dat er nog voldoende vocht in de grond was. Volgende week staat er op die bedrijven opnieuw een snede van 2.500 kilo drogestof. De bedrijven die later hebben gemaaid, hebben nu als nadeel dat het gras niet voldoende uitschiet vanwege de droogte. Er is daar sowieso al meer hergroeivertraging, omdat zij een zwaardere snede hebben geoogst. Die hergroei moet plaatsvinden in enorm droge omstandigheden. Het risico bestaat dat deze groep boeren straks een snede van 1.500 kg drogestof moeten maaien, omdat het gras vernoodrijpt vanwege de droogte. Het gras gaat dan van vegetatieve (veel blad, red.) naar generatieve (zaadvorming, red.) groei.”
Gelijkenissen met 2018
Ondanks het feit dat 2020 vooralsnog net als 2018 en 2019 droog is, stelt De Beer dat er wel verschillen zijn tussen de drie jaren. „Qua start heeft 2020 het meest weg van 2018. Toen begonnen we vochtig in april, nu was het vochtig in februari en maart. Vervolgens is het in beide jaren omgeslagen van zeer nat naar zeer droog. 2019 begon echt wat anders. Toen was de bodemvoorraad al slecht in het begin. Er was geen buffer. In dat jaar zijn links en rechts echter wel wat buitjes gevallen. Dat was dan weer gunstiger dan 2018. We zagen in 2019 ook betere bestuiving van de maïs dan in 2018.