Nieuw-Zeelandse boeren boos over klimaatlessen
![Melkvee in het landschap van Nieuw-Zeeland.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/47/532/new-zealand-224510_1920.-detail.jpg)
De melkveehouderij is een belangrijke sector in Nieuw-Zeeland. Het land telt 11.000 melkveebedrijven en 5 miljoen koeien; de melkveestapel is groter dan de bevolking van 4,9 miljoen inwoners. De agrarische export is goed voor 60 procent van de totale uitvoer, met een groeiende vraag naar weidemelk en weidevlees, vooral vanuit China.
De boeren waren al in hun kuif gepikt door de centrum-linkse coalitieregering onder leiding van premier Jacinda Ardern. Die heeft bepaald dat Nieuw-Zeeland per 2050 volledig CO2-neutraal moet zijn. Melkvee- en vleesveehouders moeten vóór 2022 al flink bijdragen aan de methaanemissiereductie, of ze krijgen een forse belastingverhoging voor de kiezen. Daarnaast worden ze door publiek en overheid beschouwd als grote (water)vervuilers vanwege de mestproductie en erfafspoeling.
Verdomhoekje
Boeren vinden die beschuldigingen onterecht en voelen zich met de nieuwe lesmethode nog verder in het verdomhoekje gedrukt. Het curriculum wijst de intensieve landbouw aan als bron van broeikasgassen. De methode propageert verder wekelijks vleesloze dagen en adviseert de leerlingen om minder zuivel te eten, meer te recyclen en minder auto te rijden, om de klimaatverandering tegen te gaan.
'Ik ben al 55 jaar boer', moppert veehouder Malcolm Lumsden uit Waikato. 'Het klimaat verandert altijd. De vraag is alleen of dat kunstmatig gebeurt of niet. Ik denk van niet, en als ze op school les geven over klimaatverandering moet dat wel wetenschappelijk verantwoord zijn.' Boeren voeden Nieuw-Zeeland, en dan moet je niet de hand bijten die je voedt, vindt hij.
Te eenzijdig
Tim van de Molen, parlementslid van de oppositiepartij National Party, vindt het prima dat er op scholen les wordt gegeven over klimaatverandering. Maar de focus ligt te eenzijdig op de landbouw, vindt hij. 'Natuurlijk is de landbouw van invloed op het klimaat, maar dat geldt voor alles wat mensen doen.'
Volgens het ministerie van onderwijs is de lesstof gebaseerd op informatie van leidende wetenschappelijke instituten, en is het belangrijk dat leerlingen leren hoe klimaatverandering ontstaat en wat ze ertegen kunnen doen. 'Zij worden geconfronteerd met het simpele feit dat elk jaar van hun leven tot nog toe een van de warmste jaren ooit is geweest, en ze verwachten dat wij daar wat aan doen', aldus minister van Klimaatverandering James Shaw bij de presentatie van de lesstof.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay.com
Bron: Reuters