EkoHolland: rem op aanvoer houdt melkprijsdaling beperkt
De biologische leveranciersvereniging merkte dat door de corona-crisis minder biozuivel werd afgezet naar de horeca. Om te voorkomen dat overtollige biomelk moet worden afgewaardeerd tot gangbare melk (à 23 cent per kilo op de spotmarkt) heeft EkoHolland de 180 leden een maand geleden opgeroepen om de melkproductie te temperen. „Dat werkt goed, we hebben circa 10 procent minder melk”, aldus Cruijsen. „Daardoor hebben we nagenoeg geen overmelk meer, en hebben we slechts een klein veertje moeten laten in de melkprijs.”
Zonder deze maatregel zou de melkprijs niet met 60 cent, maar met 2,50 euro zijn gezakt, heeft Cruijsen berekend. „Ik ben trots op onze coöperatie. Dat hadden ze in de gangbare sector ook moeten doen”, zegt hij, duidend op de garantieprijs van FrieslandCampina. Die daalt deze maand met 2 euro naar 33 euro per 100 kilo. Ook de bio-garantieprijs van FrieslandCampina daalt in mei met 2 euro naar 45 euro.
Aanvoerpiek
De biologische sector kent in het voorjaar, als het weideseizoen weer aanbreekt, altijd een sterke aanvoerpiek. Normaal is dat niet zo'n probleem, maar wel nu die samenvalt met de corona-lockdown. „Als vanaf 1 juni de terrassen weer open mogen en de horeca weer op gang komt, dan kunnen onze boeren ook weer gas geven. Zeker in de grote steden neemt de horeca best veel biologische zuivel op, zoals roomijs en pizzakaas.”
De te verwachten melkprijs van EkoHolland is exclusief btw en geldt bij een leverantie van 500.000 kilo op jaarbasis met 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. De biologisch-dynamische melkprijs daalt van 56,10 euro naar 55,60 cent in mei.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief