Vion sluit slachterij in Duitsland vanwege corona
Volgens Vion is ongeveer een derde van het personeel in Bad Bramstedt besmet met het coronavirus. Het is de bedoeling dat het personeel in eerste instantie op ongeplande bedrijfsvakanties gaat. Het gaat vooral om Albanese en Roemeense seizoenskrachten.
In Nederland is bij 28 arbeidsmigranten die in de slachterij in Scherpenzeel werkzaam zjin, COVID-19 geconstateerd. De 28 getroffen Oost-Europese arbeidsmigranten zijn in isolatie zijn geplaatst op een passagiersboot in Arnhem. In de slachterij in Velp werken in totaal 1.100 mensen, van wie 900 op tijdelijke contracten. Of er meer werknemers zijn besmet, moet onderzoek deze week uitwijzen.
Nederland
Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is sluiting van slachterijen in Nederland (nog) niet aan de orde. „Ik zie dit niet gebeuren in Nederland, omdat bedrijven al sinds maart maatregelen hebben genomen om besmetting te voorkomen en zo bij een onverhoopte besmette werknemer een brede verspreiding van het virus binnen het bedrijf voorkomen", zei COV-woorvoerder Richard van der Kruijk, vorige week tegen PigBusiness.
Dit betreffen volgens hem maatregelen om te zorgen dat mensen zich door het hele bedrijf zoveel mogelijk aan de anderhalve meter afstand kunnen houden (zowel tijdens de werkzaamheden als gedurende de pauzes), het plaatsen van plastic schermen, het schuiven met diensten en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PGB’s).
VS
In de Verenigde Staten zijn de afgelopen weken meerdere grote slachthuizen gesloten, en heeft president Trump met noodbevoegdheden de bedrijven verplicht weer open te gaan. Amerikaanse vakbonden zeggen dat de grote slachtbedrijven hun personeel op de werkvloer zonder beschermingsmiddelen laten werken. Omdat aan de lopende banden het personeel zonder mondkapjes werkt, kunnen ze elkaar besmetten en ziek-maken.
Andere locaties
In het noorden van Duitsland is Vion van plan de komende weken slachtdieren op andere locaties te gaan verwerken. De landbouw uit Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Nedersaksen levert tot 3.200 runderen per week aan het centrale vleesbedrijf. Het bedrijf sprak van een louter voorzorgsmaatregel om werknemers te beschermen.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Wikimedia Commons