5 tips voor het succesvol inkuilen van gras
Eiwitopbrengst maximaliseren
Door het natte voorjaar en de zachte winter zijn verschillende percelen alleen met kunstmest bemest. Naast de traditionele meststoffen worden steeds vaker meststoffen op basis van ureum ingezet. Hierbij wordt vaak geclaimd dat de eiwitopbrengst hoger zou zijn. En dat de verhouding tussen bestendig eiwit (WDVE) en onbestendig eiwit (FEB) beter zou zijn. Maar AR (AgruniekRijnvallei) ziet dit in hun bemestingsonderzoeken niet terug.
Verhouding WDVE en FEB beïnvloeden
Het beïnvloeden van de verhouding bestendig en onbestendig eiwit is voor ieder bedrijf anders. Maar hierop is wel te sturen. Bedrijven die veel gras voeren zullen een eerste snede iets langer laten staan om het gras wat droger te maken. Bedrijven die veel mais voeren zullen eerder maaien en zwaarder bemesten. Als het drogestof-percentage in de eerste snede hoger is, stijgt het WDVE-gehalte in het gras en zal de eiwitbenutting door de koe hoger zijn.
Gras mag niet té droog zijn
Het drogestof-gehalte kent een optimum. Als het gras té droog wordt is het moeilijker aan te rijden en treden er sneller verliezen op door broei en schimmelvorming. Het optimum voor wat grover gras in de eerste snede is 35-40% droge stof. Bij fijner gras in de eerste snede is een drogestof-percentage van 40-45% wenselijk.
Succesvol inkuilen doet u zo
1. Afstellen van de machines
Het juist afstellen van de maaimachine, schudder en de harkmachine is erg belangrijk. Als deze te diep staan afgesteld nemen ze te veel grond mee en komt er meer ruw as in de kuil. Controleer voor u aan de slag gaat of de machines goed afgesteld zijn en behaal zo al het eerste voordeel.
2. Ruw as in de kuil verlaagt voederwaarde
In zand zit geen voeding voor koeien. Wanneer er meer zand in de kuil zit komen er ook meer verkeerde bacteriën de kuil. Dat vergroot het risico op boterzuurvorming in de kuil.
3. Zorg voor voldoende toevoer naar de kuil
Voor het goed verdichten van de kuil is de toevoer naar de kuil een aandachtspunt. Zorg voor voldoende ruimte op het erf zodat er een vlotte aanvoer kan zijn. Zorg ook voor voldoende tijd tussen de vrachten om de kuil aan te rijden zodat deze goed verdicht is. Rij eventueel met twee shovels aan als er een hoge aanvoercapaciteit is en de percelen dicht bij huis liggen.
4. pH snel laten dalen voor conservering
Voor de conservering is het belangrijk dat de pH in de kuil snel daalt. Dit gaat het snelste als de temperatuur van de kuil lager dan 25oC is. Een daling van de pH in de kuil zorgt voor een betere conservering van de kuil. Het toevoegen van melkzuurbacteriën in de vorm van Ecosyl 50 of Ecosyl 100 zorgt ervoor dat de pH van de kuil sneller daalt. Wat ook bijdraagt aan een snelle pH-daling is het afdekken van de kuil binnen een paar uur na de laatste aanvoer.
5. Afdekken van de kuil
Ook het afdekken van de kuil verdient de nodige aandacht. Het is raadzaam om de kuil eerst af te dekken met een laag onderfolie en een laag Texaleen Alpha-landbouwfolie. Vervolgens komt het beschermzeil dat vastgelegd wordt met zandslurven. Voor wat extra druk kan er een laag zand aangebracht worden. Een dikke laag zand zorgt voor extra druk en een betere conservering van de kuil. Maar: zand op de kuil is bewerkelijk. Als er geen zand beschikbaar is of als de kuilen te groot zijn, kunt u kiezen voor bedekking met gesneden vrachtwagenbanden.
Meer info
Wilt u meer weten over het inkuilen van gras? Neem dan gerust contact op met Richard ter Beek of laat uw gegevens achter via het contactformulier.