Opinie: Verkoop stikstofrechten voor minstens 1.000 euro per kilogram vergund recht
Boeren in Nederland moeten stikstofrechten voor minstens 1.000 euro per kilogram vergund recht verkopen aan de industrie, provincies of projectontwikkelaars. We moeten met zijn allen de poot stijf houden en stikstofrechten niet onder deze prijs verkopen. 1.000 euro per kilogram vergund recht is een reële prijs gezien de prijzen van fosfaatrechten in de melkveehouderij en pluimvee- en varkensrechten. Voor 1.000 euro per vergund recht wil ik de stikstofrechten van al mijn 17.000 vleeskuikenouderdieren wel verkopen aan de industrie of aan de provincie Overijssel. Ik ben 56 en onze zoon wil verder met de melkkoeien en toont weinig interesse in de kippen. Met het geld dat we beuren voor de stikstofrechten van pluimvee willen we onze melkveetak graag ontwikkelen.
Ik loop heel graag tussen de kippen maar wet- en regelgeving maken het vrijwel onmogelijk om fatsoenlijk een vleeskuikenouderdierenbedrijf te runnen in Nederland. De risico’s zijn veel en veel te hoog in vergelijking met de verdiensten. Indien er in het laboratorium iets mis gaat bij de tweewekelijkse monstername van salmonella en de uitslag vals positief is, moet ik de kippen uit die stal ruimen. Ook wanneer ik met een tweede, derde en vierde monstername kan bewijzen dat de dieren uit die stal vrij zijn van salmonella moet ik de kippen ruimen. Minister Schouten veranderde deze regelgeving begin januari in omdat dit moest van de Europese Commissie. Ik ben hier woest over. Dit is een enorm risico dat psychisch heel veel met je doet. Eén vals positieve uitslag kan het einde van ons bedrijf betekenen. Indien al mijn stallen vals positief zijn en we al onze 17.000 vleeskuikenouderdieren op jonge leeftijd moeten ruimen dan praat je over een schadebedrag van 212.500 euro, 12,50 euro per moederdier. Dat bedrag krijgen we weliswaar (grotendeels) vergoed uit het Diergezondheidsfonds (DGF) voor pluimvee. Maar dat betalen we als pluimveehouders samen, waardoor we als pluimveehouders alsnog voor de kosten opdraaien. Uiteindelijk geldt ook hier net zoals voor vrijwel alle wet- en regelgeving; BBA, Boer Betaald Alles. Daarnaast hebben we een forse financiële schade vanwege een langere leegstand. Dit risico is onverantwoord hoog en staat in geen enkele verhouding tot de inkomsten met vleeskuikenouderdieren. Samen met de andere verstikkende, toenemende regelgeving heeft de overheid mij de afgelopen jaren zo gedemotiveerd dat ik bereid ben mijn stikstofrechten te verkopen voor minimaal 1.000 euro per kilogram vergund recht en te stoppen met houden van pluimvee. Boeren worden door alle wet- en regelgeving uitgerookt in Nederland terwijl we kwalitatief fantastische producten leveren. Het is een grote schande hoe de overheid boeren in Nederland behandeld.
Bij de verkoop van stikstofrechten moeten dierrechten voor pluimvee en varkens buiten beschouwing worden gelaten. De prijzen van pluimveerechten zijn momenteel zo ontzettend hoog dat uitbreiding wordt belemmerd. Door dierrechten voor pluimvee en varkens buiten beschouwing te laten, dalen de prijzen voor pluimveerechten tot een schappelijk niveau waardoor (jonge) pluimveehouders met een geldige vergunning pluimveerechten kunnen kopen en hun bedrijf kunnen ontwikkelen.
Onze zoon wil graag verder met het melkvee. We hielden altijd 40 melkkoeien. Dat is te weinig voor een toekomstbestendig bedrijf. Om onze zoon toekomstperspectief te bieden hebben we het melkveebedrijf van onze buurman in 2015 gekocht. De bedoeling was om op termijn naar 130 melkkoeien te groeien. Door de fosfaatwetgeving werd ons die mogelijkheid opeens afgepakt en werd er anderhalf miljoen euro over de balk gegooid. ’De vergunning van het melkveebedrijf stond niet op uw naam’ zei de rechter in januari van dit jaar. Wij voelen ons slachtoffer van de strenge interpretatie van de fosfaatwetgeving door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
We zijn nog steeds woest over de uitspraak van de rechter. Die uitspraak kost ons ruim anderhalf miljoen. Door die uitspraak ben ik bereid om noodgedwongen eerder dan gepland te stoppen met houden van pluimvee indien ik minimaal 1.000 euro per kilogram vergund stikstofrecht kan beuren. Ik ben erg benieuwd wat andere veehouders van mijn ideeën vinden en kijk uit naar jullie reacties.
Tekst: Rinus Oolbekkink
Beeld: Ellen Meinen