Column: ‘Melkcontrole’ aan de weg, weken dezelfde gehalten en zeeën van tijd
Tijdens de melkcontrole vullen we normaal ook altijd één potje met melk uit de tank. Dan kunnen we de uitslag van dat monster vergelijken met de cijfers van de melkfabriek. Want op gegeven moment hadden we week in week uit continue exact hetzelfde vet- en eiwitpercentage volgens de melkfabriek. Dat was natuurlijk flauwekul. En daar hebben we wat van gezegd. En nu is het niet één keer meer hetzelfde geweest. De melkfabriek belde vorige week trouwens nog. Met de mededeling dat de melkprijs omlaag gaat. Door de Corona-crisis is de melk in Hongarije goedkoper geworden en aangezien hier veel melk geïmporteerd wordt uit Hongarije, daalt ook hier dus de melkprijs.
Roemenië in Lock-down
Ook Roemenië is in de ban van ‘het virus’. Nog voor Nederland gingen hier de scholen en restaurants dicht. Terwijl de cijfers slechts op de helft zaten. Die snelle maatregelen kwamen door het hoge aantal Roemenen dat als seizoenarbeider in het buitenland werkt. Alleen al in Italië en Spanje werken er geloof ik al meer dan een miljoen. En die wilden allemaal natuurlijk nog gauw terug naar huis, voordat die landen in Lock-down gingen. Roemenië zag ze al aankomen. Dus personenverkeer vanaf die landen werd verboden en wie wel het land in kwam, moest in thuis-isolatie of quarantaine. Ook zijn er ‘verklaringen’ geïntroduceerd; briefjes die je verplicht bij je moet hebben waarop staat waar je heen gaat. Naar je werk, de dokter, de apotheek, de supermarkt of (en dat vond ik wel bijzonder, dat dat apart genoemd werd) dat je op pad bent voor landbouwwerkzaamheden. Wel net zo handig voor bijvoorbeeld onze buurman, die met paard en wagen zijn melkbussen naar de melktank in de straat brengt. Of zijn zakken maiskorrels naar de molen.
Gezonde boerenverstand
Zelf komen we niet veel meer van het erf af. Alleen nog voor boodschappen of om onderdelen te halen. Ja, en naar het land met de trekkers. Van de week zijn we begonnen met mais zaaien. Toen kwam de vraag of we de buurjongen, die ons vaker helpt, er nu ook bij moesten halen. Dan zou er wel weer nóg eentje bijlopen op het erf. We hebben vier medewerkers. En dat vond ik zelf al veel, gezien de Corona-maatregelen. Want anderhalve meter afstand houden blijkt in de praktijk toch niet altijd haalbaar. Samen een lekke band van de trekker verwisselen, met zijn tweeën de zware strobaal door de stal drukken. Of als de nood aan de man is samen een kalfje trekken. We hadden eerst ook apart koffie drinken ingesteld. Maar dat verslapte al gauw. De sociale drang was groot. En met het mooie weer konden ze buiten toch makkelijk afstand houden? Jawel, maar binnen wel zij-aan-zij de koffie inschenken. Ik vond het best lastig allemaal. Hoe streng moet je zijn? Als iedereen zich verder fit voelt? Erop vertrouwen dat iedereen zijn gezonde (boeren)verstand gebruikt? De buurjongen is toch gekomen om te helpen op het land.
Geen bezoek
Buiten de trekkers om, die heen en weer rijden, is het verder vreemd stil op de boerderij. Ons hek zit dicht en er hangen bordjes op met ‘Verboden Toegang’. Met name voor mensen die voor elk wissewasje het erf op komen; of we nog een stukje oud plastic over hebben, nog stiertjes te koop of met onze giertank hun wc-gat leeg willen trekken. Vertegenwoordigers blijven vanuit zichzelf al weg. En alle visite helaas ook. Geen stagelopers dit jaar. En voorlopig ook geen vrienden, familie, ‘koffie-visites’ of onverwachte aanloop. Jammer.
Melktank installeren
Zelf konden we ook niet op vakantie. We zouden half maart eigenlijk voor een paar weken naar Zuid-Amerika. Maar dat ging dus niet meer door. En omdat de kinderen ook niet meer naar school, voetbal of zwemles mochten, hadden we ineens zeeën van tijd. Waardoor er in die paar weken in tegenstelling tot ‘niks bijzonders, alleen melken en voeren’ juist heel veel gebeurd is. Onze bovenverdieping van het huis is nu bijna klaar. De tuin en de moestuin liggen er eindelijk een keer netjes bij. En Michel heeft de nieuwe melktank kunnen installeren, inclusief het warmte-terugwinningsysteem. Dus ja, verplicht thuis zitten heeft ook zijn voordelen.