Extra EU-landbouwberaad: herstel of ondergang voor GLB
Dinsdag zal de Landbouwcommissie adviseren over een eenmalige GLB-overgangsregeling, en komen mogelijk ook andere actuele kwesties ter sprake, zoals een opkoopregeling voor fruit-, zuivel- en vleesproducten. En omdat de Europese Commissie woensdag een geheel gewijzigde financiële meerjarenbegroting bekend maakt, houdt de Landbouwcommissie donderdag een extra vergadering. Daar zal Landbouwcommissaris Wojciechowski ingaan op de gevolgen van die begrotingswijzigingen voor de land- en tuinbouw en visserij.
Mega-herstelplan
Voorzitter Urusla von der Leyen en haar 27 EU-Commissarissen hebben van de regeringsleiders opdracht gekregen om al hun eerdere plannen en begrotingen terzijde te leggen omdat er vanwege de coronacrisis voor een mega-herstelplan vele honderden miljarden nodig zijn. Daardoor komt dezer dagen in Brussel bijna alles opnieuw ter sprake, ook de financiering van het Europese landbouwbeleid. Woensdag kan uit de aanpassingen van de EU-begrotingen blijken of het budget voor GLB sneuvelt, of op een of andere manier in ere wordt hersteld.
'Green deal' waarschijnlijk ontzien
In eerdere versies van het MFK (meerjarig financieel kader) is een bezuiniging op het GLB van tientallen miljarden ingeboekt, mede als gevolg van het aangescherpte Europese Klimaat- en Milieubeleid, de Green Deal. Nu voor een economisch herstelplan honderden miljarden bijeen moeten worden geschraapt, zijn er in Brussel geen heilige huisjes meer: bijna álles is bespreekbaar.
Eén grote uitzondering lijkt de Europese Commissie te gaan maken voor het Klimaatbeleid en de Green Deal, ook wel ‘het vlaggenschip’ van deze Commissie genoemd. Von der Leyen en vice-voorzitter Frans Timmermans hebben meermalen benadrukt dat ingrijpend economisch herstel en reparatie vanwege corona alleen maar mogelijk is door een daadwerkelijke ommekeer in Europees denken en doen. Dus lijken ze hun van-boer-tot-bord (F2F) te gaan handhaven.
Boerenorganisaties: Landbouw prioritaire sector
De Europese koepel van boerenorganisaties, COPA-COGECA, heeft gevraagd om landbouw in het corona-herstelplan als een prioritaire sector op te nemen. In dat geval zou ook de landbouw een beroep mogen doen op een deel van die honderden miljarden. In dat geval kan de huidige GLB-steun geheel of gedeeltelijk worden vervangen door subsidies uit het (nog in te stellen) corona-herstelfonds of het Green Deal-fonds van Timmermans. En aan subsidies uit die twee nieuwe EU-potjes kunnen wel eens heel ándere voorwaarden vastzitten.
De Nederlandse Europarlementariër Paul Tang (PvdA), die namens het Europees Parlement mee-onderhandelt over de financiering van de Green Deal, gaf daarvoor in een persbericht al een voorzetje voor. “Het is belangrijk dat een reddingsfonds nadrukkelijk rekening houdt met de European Green Deal. De helft van dit fonds moet naar duurzame activiteiten gaan, en bedrijven mogen alleen worden gesteund als ze zich voldoende inzetten voor mens en milieu. Door middel van een nieuw sociaal contract kunnen ondernemingen zich verplichten eerlijk belastingen te betalen, fatsoenlijke arbeidscontracten te bieden en de overgang naar een CO2-neutrale samenleving te bevorderen.”