Schouten: stikstofpakket geeft boeren perspectief
„Met deze maatregelen geven we perspectief voor de blijvers en mogelijkheden voor de stoppers", vertelde de minister. Bedrijven kunnen zich volgens haar blijven ontwikkelen, zolang ze daarbij rekening houden met hun stikstofuitstoot. De regering helpt daarbij, met een ontwikkelfonds voor boeren die hun bedrijfsvoering zo willen aanpassen dat ze minder stikstof uitstoten.
„Veel boeren willen vooral duidelijkheid hebben", stelde de minister. „Met dit pakket krijgen ze dat." Daarbij is het pakket niet een serie maatregelen die over de schutting wordt gegooid; de regering blijft de ontwikkelingen volgen en bijsturen.
Extern salderen
Een van de zaken die het pakket duidelijk maakt is extern salderen. Dat staat nog niet open, maar zodra dat gebeurt komen er geen schotten tussen NOx en ammoniak. Maar volgens de minister wordt desondanks geborgd dat de ontwikkelingsruimte in de landbouw blijft bestaan. Provincies moeten dat borgen; als een bedrijf extern wil salderen door een boerderij op te kopen, moet ze dat bij de provincie melden. Die kijkt dan of er daardoor niet teveel ontwikkelruimte voor de landbouw wordt weggenomen. „Dat geldt ook in het geval een provincie zelf ontwikkelruimte nodig heeft voor eigen projecten", vertelde Schouten. „De provincie is dan nog steeds degene die het beste kan vaststellen hoe die stikstofruimte moet worden verdeeld."
Natura 2000
Met de plannen die het kabinet voorstelt zal de stikstofdeken over Nederland dalen, stelde de minister. Daarmee wordt de stikstofdepositie overal lager, en zal die voor een aantal Natura 2000-gebieden vanzelf dalen tot onder de voor die gebieden geldende kritische depositiewaarde - de hoeveelheid stikstof die zo'n gebied kan hebben. Voor gebieden waar dat niet voor geldt, trekt de overheid extra geld uit. Dat kan bijvoorbeeld het opkopen of verplaatsen van een landbouwbedrijf zijn, maar Schouten wees erop dat dat altijd op vrijwillige basis zal gebeuren.
Met de plannen zouden over tien jaar ongeveer de helft van de Nederlandse Natura 2000-gebieden in goede staat van instandhouding moeten zijn. „Maar de bedoeling is dat het natuurherstel daarna gewoon verder gaat", stelt de minister.