Waarom ontsloten granen een positief effect hebben op de vruchtbaarheid
Vrijwel elke veehouder heeft er mee te maken; koeien die moeilijk of niet drachtig worden. Vruchtbaarheid is al jaren een van de belangrijkste redenen voor afvoer. Uit cijfers van CRV blijkt dat hoogproductieve bedrijven over het algemeen een lagere tussenkalftijd hebben dan laagproductieve bedrijven.
Voeropname
Voeding heeft een grote invloed op de vruchtbaarheid. Vooral op hoogproductieve bedrijven is veel aandacht voor de transitieperiode. Een koe die voor, rond en na het afkalven voldoende voer blijft vreten, heeft veel minder last van een negatieve energiebalans. En de negatieve energiebalans heeft alles te maken met de vruchtbaarheid. Een negatieve energiebalans zorgt voor een verhoogde waarde van vrije vetzuren – veroorzaker van slepende melkziekte - in het bloed die negatief zijn voor een gezonde eicelontwikkeling. Dit resulteert in een mindere tocht en een lagere slagingskans bij inseminatie. Ook schoont de baarmoeder minder op.
Stimuleren vruchtbaarheidshormoon
Maar het is niet alleen de voeropname. Ook de energiedichtheid speelt een rol, en dan met name van energiebronnen die glucose aanmaken in het bloed. De bloedsuikerspiegel (insulinewaarde) is namelijk van invloed op het vruchtbaarheidshormoon. Dierenartsen laten weten dat koeien die ‘op hun tenen lopen’ fysiologisch minder vruchtbaarheidshormonen produceren. Deze koeien komen hierdoor moeilijk in cyclus en er kunnen bijvoorbeeld cystes ontstaan.
Ontsloten of gebufferde granen
Granen zijn de belangrijkste grondstoffen die glucose leveren. Maar een rantsoen met een hoog aandeel granen (vooral tarwe) neigt al snel naar hoge verteringssnelheid in de pens, met risico op pensverzuring. Granen pletten zorgt al voor een wat veiligere manier om granen te voeren. Ontsloten granen zijn nog veiliger te voeren. Door de behandeling met natronloog heeft het zelfs een bufferende werking. Het zelf maken van ontsloten granen brengt wel risico’s met zich mee. Er zijn voerleveranciers die zelf granen ontsluiten en leveren op de boer. Ook zijn er alternatieven op de markt.