Balisto voert TIP-lijst aan, tevens nieuwe kenmerken in de ranglijst

Bij de indexdraai van april is de vijfjaarlijkse basisaanpassing doorgevoerd. Daardoor zijn alle fokwaarden een stukje gedaald. In de bijgaande tabel zijn de bij de verschillende KI’s beschikbare stieren – stieren met melkgevende dochters in Nederland – gerangschikt op de basis van de Totaal Index Praktijk, een index die meer op de boerenpraktijk is toegesneden dan de NVI. In de tabel zijn alle stieren omgerekend naar zwartbontbasis.
Grensverleggend voor productie
De hoogste stier in de tabel met 299 TIP-punten is Balisto, waarbij hij op de hielen wordt gezeten door Westenrade AltaSpring met 296 punten. Balisto van ABS is grensverleggend voor productie, hij weet een extreem hoge gehaltenvererving te koppelen aan een forse melkplas. Iets wat hij bovendien weet door te geven aan zijn zonen. Spring is meer een melkstier met bovendien goede cijfers voor laatrijpheid, persistentie en uiers. De hoogste roodbonte is Delta Potter P met 206 NVI-punten, een stier die zich onderscheidt met zijn hoge percentage eiwitvererving. De hoogste niet-Holstein is Brown Swiss-stier Harley, voor de Noorse Roodbonte Skjelvan, een stier met een opvallend hoge productie-index.
In de tabel zijn ook de nieuwe kenmerken opgenomen. Sinds maart 2017 wordt de stand van de voorbenen bij de bedrijfsinspectie gescoord. Door de stieren in de tabel te sorteren op dit kenmerk, wordt duidelijk dat de drie Fleckvieh-stieren Raldi, Zauber en Moritzburg met een score van 115 het sterkst scoren voor dit kenmerk. Er zijn vier stieren die een score van 114 halen, de Fleckvieh-stieren Rumbo en Mungo P, Montbéliarde-stier Triomphe en Holstein-stier Mandela. Aan de onderkant vinden we de stieren Defiant (92), Jersey-kruislingstier Mr Protein (93), Timeless (93), Charley (94), Impression (94), Antidote (94), Balthazar (94) en Kingpin (94).
Weinig spreiding
Bij de aprildraai werden tevens twee nieuwe indexen in het leven geroepen. De index stofwisselingsaandoeningen is opgebouwd uit de onderliggende kenmerken melkziekte, slepende melkziekte (klinische ketose) en subklinische ketose. De spreiding in de kenmerken is beperkt, met G-Force en Fleckvieh-stier Rumgo als hoogst scorende stieren met een index van 105. De laagste scores zijn er voor Mobile (97), Jersey-stier DJ Zuma (97) en wederom Timeless (93). Gezien de geringe spreiding en de lage aantallen waarnemingen per onderliggend kenmerk, lijkt de index vooralsnog helaas van weinig waarde.
De andere nieuwe index wordt gevormd door de reproductiestoornissen, met als onderliggende kenmerken aan de nageboorte blijven staan, niet opgeschoonde baarmoeders, baarmoederontsteking, cysteuze eierstokken en inactieve eierstokken. De stier met de hoogste score is Blaarkop-stier Rivierduin Remko (110), voor Montbéliarde-stier Brink (109) en Holstein-stier Prince (108). Aan de onderkant vinden we Sunny Dream (88), Allard (91), Strong (92), Snow (93) en Epic (94), waarbij dient te worden opgemerkt dat er bij Sunny Dream nog nauwelijks waarnemingen zijn, wat ook de waarde van dit kenmerk beperkt maakt.
Toppers en floppers
Door de stieren op de verschillende kenmerken te rangschikken, zijn eenvoudig de toppers en floppers aan te wijzen. Toppers voor bijvoorbeeld persistentie zijn Galore (117), Crescendo (113), Bernell (113) en Spur (113), floppers zijn Lady Lover (82), Meyenhorst Pascal (92), Pioneer (92), Nymoen (92), Rumgo (93) en Iliar (93). Voor laatrijpheid zijn de toppers Malki (111), Groenibo Bram (110) en Mobile (110) en de floppers Romero (83), Pascal (85), Hooen (86) en Jochem 2 (86). Op dezelfde manier kunnen de stieren voor alle kenmerken met de sorteerfunctie op volgorde worden gezet.
Klik hier voor de tabel waar de stieren zijn gerangschikt op basis van de Totaal Index Praktijk. Alle stieren zijn omgerekend naar zwartbontbasis en hebben in Nederland dochters aan de melk. De stieren zijn beschikbaar bij de verschillende KI's of waren dat tot voor kort.
In het vakblad Melkvee dat op 23 of 24 april verschijnt, staat een ingekorte ranglijst van honderd stieren opgenomen en wordt nader ingegaan op de nieuwe kenmerken (klik eventueel hier voor een proefnummer).
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Alger Meekma