Kwart Britse melkveebedrijven op rand faillissement
Melkverwerkers die normaal gesproken inspelen op de foodservice-markt hebben hun prijzen en bestellingen van duizenden boeren verlaagd. Dit betekent dat veel van de meer dan 10.000 melkveebedrijven in het Verenigd Koninkrijk nu een aanzienlijk verlies boeken. „Vóór het coronavirus waren dit levensvatbare bedrijven", aldus Oakes.
Vertegenwoordigers van de landbouw hebben ook de afgelopen dagen noodgesprekken gevoerd met de regering. Britse boeren die met deze escalerende crisis worden geconfronteerd, hebben Londen om overheidssteun op maat gevraagd nadat door het coronavirus de restaurants, cafés, hotels en kantines werden gesloten.
Melkdumping
Gary Mitchell, voorzitter van het NFU Scotland Milk Committee, merkt op dat de wijdverbreide dumping van melk in andere delen van het Verenigd Koninkrijk laat zien hoe wanhopig de situatie is. „In Schotland hebben sommige melkproducenten al opdracht gekregen van hun inkoper om de productie te beperken en er vindt een beperkte dumping plaats."
Het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken kondigde vrijdag een versoepeling van de concurrentieregels aan om de Britse melkveehouderij te helpen. Boeren en producenten zouden nu kunnen samenwerken om de productie tijdelijk stop te zetten of om een deel te gebruiken voor het verwerken tot kaas of boter.
De landbouworganisaties zeggen dat dit een 'kleine stap in de goede richting' is, maar dat er veel meer nodig was. De NFU streeft naar een injectie van geld via gerichte subsidies of via het subsidiestelsel. Het suggereerd ook dat Engelse ministers met de Europese Commissie een regeling zouden kunnen bespreken om boeren te compenseren voor productiedalingen.
'Opnieuw bij banken aankloppen'
De Britse minister George Eustice zei dat de zorgen van onze melkveehouders luid en duidelijk zijn gehoord en dat daarom de concurrentieregels verder zijn opgeschort. Hij drong er bij landbouwbedrijven ook op aan opnieuw bij hun banken aan te kloppen. Melkveehouders zeiden echter dat ze het moeilijk hebben om toegang te krijgen tot nieuwe bankleningen.