Hogere drogestofopname geeft meer melkeiwit
- Betere stikstofbenutting
- Hogere drogestofproductie per kg stikstof
- Hogere drogestofopname door de koe
- Grasrassen met een verhoogde voederwaarde
In dit artikel komt de hogere drogestofopname door de koe aan de orde.
Meer drogestof is meer DVE
De melk- en melkeiwitproductie heeft een directe link met het gehalte aan Darm Verteerbaar Eiwit (DVE-gehalte) in de drogestof. DVE staat voor de hoeveelheid eiwit (pensverteerbaar én pensbestendig) die uiteindelijk in de dunne darm wordt verteerd en daarmee de basis vormt voor de melkproductie. Meer drogestof = meer DVE = meer melk(eiwit). Om dit te optimaliseren is het gunstig om een zo hoog mogelijk DVE-gehalte per kilogram drogestof te hebben. Een hoger DVE-gehalte is realiseerbaar door gras simpelweg langer te laten groeien. Het gras heeft dan langer de tijd om aminozuren te vormen als basis voor eiwit. Dit betekent ook dat condities voor de zode optimaal moeten zijn om zo veel mogelijk stikstof op te kunnen nemen om die aminozuren te maken.
Uiteindelijk gaat het er om de koe zo veel mogelijk drogestof op te laten nemen. Hoeveel krijgt ze voor de bek en hoeveel kan/wil ze opnemen. Op dit moment, begin april, gaat de ds-opname vanuit vers gras vrij makkelijk. Het gras heeft verhoudingsgewijs al een hoog drogestofgehalte (ongeveer 25%) en is bovendien nog eens extra smakelijk door het hoge suikergehalte vanwege de koude nachten.
Bepalen maaimoment
Met warmer weer in aantocht zit er een groeispurt aan te komen, als er voldoende vocht is, en zal het eiwitgehalte in het gras verder stijgen en het suikergehalte dalen. Daarmee komt ook de vraag dichterbij hoe zwaar we de eerste snede om in te kuilen laten groeien? Een (te) zware snede immers kan leiden tot verlies van voederwaarde. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit in de praktijk meevalt. Zeker de huidige generatie tetraploïde rassen combineren een hoge drogestofopbrengst met een goede celwandverteerbaarheid en kunnen dus met behoud van voederwaarde later gemaaid worden.
Een deel van de rassen(mengsels) van DSV zaden is speciaal veredeld op celwandverteerbaarheid en voederwaarde. Deze rassen zijn te herkennen aan het Milk Index logo en onderscheiden zich door een unieke en speciale celwandstructuur die zich veel makkelijker laat afbreken. Met dergelijke rassen in de zode is geen kwestie meer van “zal ik vroeg maaien om zeker te zijn van een hoge voederwaarde en hoog eiwit of zal ik zwaarder maaien voor extra opbrengst?” Nee, die rassen kunnen sowieso zwaarder worden gemaaid met behoud van voederwaarde. De mééropbrengst is extra drogestof met verhoudingsgewijs een groter totaal aan eiwit!
Een mooi voorbeeld in dit kader is het COUNTRY MilkMore 14 maaimengsel. Dit mengsel bevat 80% van het ras Explosion. Dit ras, voorzien van het Milk Index logo, heeft de hoogste ds-opbrengst in de 1e snede van alle rassen in de rassenlijst. COUNTRY MilkMore 14 is, bij professioneel weidemanagement op basis van niet tekort afgrazen, ook geschikt om te weiden. Het mengsel onderscheidt zich door een goed suikergehalte en gezond blad. Verhoog bij maaien de stoppelhoogte naar 7-8 cm.
Herkenbare grasmengsels met een onderscheidende opbrengst en kwaliteit: dat is de DSV COUNTRY productrange voor de melkveehouderij. DSV COUNTRY grasmengsels is een unieke reeks mengsels met elk specifieke eigenschappen voor een geoptimaliseerd teeltdoel. Elk mengsel verschilt individueel door een specifieke mix van rassen in de juiste samenstelling toegespitst op de teeltwensen/eisen van de veehouder. De gemeenschappelijke factor van álle mengsels is de uitzonderlijke opbrengstpotentie en voederwaarde.
Onderdeel van de DSV COUNTRY productrange zijn de DSV COUNTRY MilkMore mengsels. Voornamelijk deze mengsels bevatten één of meer rassen met een speciaal veredelde poreuzere celwandstructuur die significant beter verteert. Niet alleen de vorm en mate van porositeit is uniek, ook de gecontroleerde manier van vertering zonder extra risico op pensverzuring, is heel bijzonder. Voor de herkenbaarheid zijn deze rassen apart gelabeld met het MilkIndex-label.
Het MI-label staat garant voor een ras met een verhoogde voederwaarde resulterend in substantieel meer kilogrammen melk en melkeiwit.
Tekst: DSV Zaden