Droogte houdt aan; advies is 'beregenen'
Gerard Abbink van Groeikracht zegt dat de droogte al weer heeft toegeslagen in de Achterhoek. „De ondergrond is prima, de grondwaterstand is redelijk op peil gekomen, maar de wortels kunnen er nu niet bij. Die zijn geen meter lang. Daarnaast is de lucht droog en waait een Noordoosten wind. Dan hebben we te maken met een hoge verdampingsgraad. Dus áls je een beregeningsinstallatie hebt, dan adviseer ik deze nu ook daadwerkelijk te gebruiken.” Abbink zegt dat in de Achterhoek nu vooral gras wordt beregend. Op maisland gaat het nog wel zo: „Als je direct na het ploegen mais zaait, dan is de grond nog vochtig genoeg.”
Aansluiting houden
In het geval je gaat beregenen, kun je op zandgrond 20 tot 30 mm in één keer geven, dit is wat de bouwvoor vasthoudt. „Klei heeft een sterkere binding dus dat kan tot wel 40 mm ineens hebben. Bouwland wordt nu ook al beregend om aansluiting te houden tussen boven- en onderlaag.”
Kosten niet gauw terug
Abbink waarschuwt ook: „Je beregent nu gewoon omdat je geen groeiachterstand wilt, maar vergeet niet dat dit ook het nodige kost. Niet alleen de aanschaf, maar ook daarna de diesel, het water en niet te vergeten het werk.” Abbink hoort vaak van boeren die beregenen en daar immens druk mee zijn, dat de buurman zonder installatie na één buitje ook weer een groene wei heeft. „Die heeft dan niet de zode beschermd, maar inderdaad is dan het verschil maar klein.” Abbink geeft een voorbeeld voor het beregenen van mais: „Als je 30 mm geeft, kost dat zo’n 250 euro per hectare. Doe dat gedurende een seizoen vijf keer, dan speel je net quitte als je mais hebt voor de handel. Voer je er zelf van, dan heb je wat mooiere kwaliteit ja.”
't Apezuur werken
Groeikracht appte boeren vorige week al te starten met beregenen. „Gras, tja, een laag saldo teelt waar je alleen van moet en kunt melken, dat is ook een dilemma. Je hebt twee keuzes; het gras laten verdrogen en voer aankopen, of beregenen. Dat beregenen doe je dan ofwel zodanig dat de wei groen blijft, of zodanig dat het gras daadwerkelijk groeit.” Abbink adviseert nooit een installatie te kopen; „Ik geef namelijk ook geen garantie dat het uit kan. En als ik dan een boer hoor mopperen over het zich het apezuur werken terwijl z’n buurman zijn perceel ook weer groen heeft na een bui… Het blijft altijd een lastige kwestie.” Over de nabije toekomst zegt Abbink: „Als het droog is, als nu, met de wind uit het Noordoosten, dan blijft het droog.”