Van Dam neemt GLB op de schop
Maandag 30 en dinsdag 31 mei komen de Europese landbouwministers bij elkaar in Eindhoven en Amsterdam voor een zogenaamde 'informele landbouwraad' (de formele landbouwraad vindt elke maand plaats in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel). Nederland heeft de ministers uitgenodigd om te praten over de contouren van het volgend GLB, dat van 2021 tot 2028 zal lopen. Dat moet behoorlijk anders worden, vindt de staatssecretaris. Dit weekend heeft zijn ministerie daarom alvast een tekst met discussiepunten gelanceerd.
Verschuivingen
Volgens het stuk moet het Europese landbouwbeleid verschuiven naar een landbouw- en voedselbeleid, dat zich richt op de hele keten en niet enkel op de boer. Er moet een grotere inzet komen op innovatie, en de verduurzaming die in het huidige GLB wordt geïntroduceerd, moet meer worden gepromoot. Het GLB moet zich net als vroeger weer richten op prijsondersteuning, in plaats van op inkomensondersteuning, en op het verbeteren van de positie van boeren in de keten. Verder moet de EU ook kijken hoe zijn landbouwbeleid zich verhoudt tot ontwikkelingen buiten Europa.
Volgens Van Dam is de verschuiving noodzakelijk met het oog op de groeiende wereldpopulatie, de klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen. „Er moet een voedselsysteem komen dat eerlijker is voor de boer, transparanter voor de consument en natuurlijker voor de overbelaste aarde", stelt de staatssecretaris in een persbericht. „Daarbij is een grote rol weggelegd voor innovatie."
Steen in de vijver
Van Dam denkt niet dat alle lidstaten enthousiast zijn over de Nederlandse plannen. „Het discussiestuk is bewust een steen in de vijver", laat hij in NRC Handelsblad weten. „Het zal rimpelingen veroorzaken - de discussie zal er stevig aan toe gaan." Hij ziet vooral problemen bij de Oost-Europese landen, die inkomenssteun voor hun eigen kleine boerenbedrijven overeind willen houden. Hij verwacht minder problemen bij Nederlandse boeren. „Ondernemers willen gewoon een goed inkomen verdienen. Het maakt niet uit hoe."