Halvering prijs nuchtere kalveren in maand tijd door beperkte vleeskalverenafzet
De kalverensector rekent als gevolg van de coronacrisis op een omzetverlies van minimaal één miljard euro in 2020. „Met name de export van kalfsvlees krijgt door de coronacrisis zware klappen', zegt Frans van Dongen, directeur internationale zaken van de Centrale Organisatie Vleessector in het Financieele Dagblad. „Van alle kanten valt de omzet weg. We rekenen de komende tijd met een omzetverlies van meer dan 50%. Dat verlies kan tijdelijk zijn en hangt vooral af van hoe snel de markt zich herstelt.”
Doordat het vlees geen afzetkanaal vindt, komen de geslachte kalveren in vrieshuizen, die daardoor vol raken. Levende kalveren blijven daardoor op de kalverbedrijven staan, wat na enkele weken voor problemen zorgt. Het vlees kan dan niet meer worden verkocht als blankvlees, maar als rosé. Dat is minder waard. Daarbij wordt ook het in de vrieshuizen bewaarde vlees minder waard dan 'vers' vlees.
De COV wil samen met andere zusterorganisaties in Europa de Europese Commissie om marktondersteuning vragen. Om hoeveel geld dat concreet gaat, kan Van Dongen nog niet zeggen: „We zijn nog bezig om de exacte schade te kwantificeren.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Bronnen: Het Financieele dagblad, Trouw, COV, Veemarkt.nu