35.000 kilo melk per dag door de afvoer
In diverse landen - waaronder de Verenigde Staten, Canada en Groot Brittannië - wordt aan een gedeelte van de melkveehouders door de coronacrisis gevraagd hun melk te dumpen. Logistiek is in het gedrang of afzetkanalen - zoals de horeca - vallen weg. Voor boeren als Elizabeth Bares een hard gelag.
Zij en haar familie boeren in de staat New York in de Verenigde Staten, die hard getroffen is door de coronacrisis. Dagelijks verdwijnt er op het bedrijf zo'n 35.000 kilo melk door de afvoer, omdat de melkverwerker de melk niet komt ophalen. Het leidt tot het bizarre beeld dat bovenaan dit artikel staat, waarop de dochter van Elizabeth de kraan van de melktank open zet.
Bares heeft nog geen idee hoe lang deze situatie aanhoudt. „Waarschijnlijk moeten we de melk laten weglopen totdat scholen en restaurants hun normale gang van zaken weer kunnen hervatten. Het grootste gedeelte van de melk van ons bedrijf wordt verwerkt tot kaas. Zonder scholen en restaurants die de kaas kopen, is er een overaanbod van melk.”