FDF overweegt gang naar de rechter
De grope richt de pijlen vooral op de Crisis- en Herstelwet, die volgens hen is bedoeld om boeren 'zo snel als mogelijk uit het landschap te vegen.' De wet, en dan vooral de Regeling Natuurbescherming daarin, geeft volgens FDF gemeentes, waterschappen en provincies de mogelijkheden om boeren te onteigenen en/of reductiemaatregelen op te leggen, en verleende vergunningen af te nemen. Daarmee zou het aantal boeren in Nederland meer dan gehalveerd worden, stelt de actiegroep. Ze verwijst naar een analyse van landbouwadvocaat Franca Damen.
In die analyse schrijft Damen dat deze regeling geldt voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. In die provincies mogen overheden omgevingsvergunningen geheel of gedeeltelijk intrekken als sprake is van onaanvaardbare geurhinder - maar Damen wijst er ook op dat de overheid eerder in het ongelijk is gesteld toen ze eisen wilde stellen aan een eerder verleende vergunning. De geuremissies van het betreffende bedrijf hingen onlosmakelijk samen met de vergunde activiteiten, oordeelde de Raad van State in die uitspraak, en waren voor het bevoegde gezag geen beletsel geweest om de vergunningen te verlenen. Met andere woorden, een verleende vergunning kan niet zomaar worden ingetrokken.
Europese richtlijnen
FDF wil ook de spoedwet stikstofaanpak toetsen. Volgens de actiegroep botst de spoedwet ook met Europese richtlijnen. Ten eerste met de NEC-richtlijn, die nationale emissieplafonds regelt. Waar de Nederlandse overheid van plan is om saldering tussen NOx en ammoniak mogelijk te maken, zou de NEC-richtlijn dit niet toestaan. Daarnaast zou de wet in strijd zijn met de Habitatrichtlijn, en bovendien met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.