Tonnen fritesaardappelen bungelen boven de voermarkt
„Wij hebben afgelopen weken meer dan 100 vrachten per week geleverd aan veehouders”, laat Jan Immink, van Van Triest veevoeders weten. „Voeraardappelen kostten afgelopen winter rond de 50 euro per ton. Op dit moment betalen veehouders rond de 30 euro per ton voor de fritesaardappelen. Omgerekend is dit 63 procent van de voederwaardeprijs.”
Aanbod relatief beperkt
Ook andere fouragebedrijven verhandelden in meer of minder mate fritesaardapelen voor veevoer. Toch loopt het aanbod (nog) niet over. De verwachting is dat de prijs eerst niet verder zal dalen. „Dit lijkt voorlopig een bodemprijs voor akkerbouwers. Zij hopen dat de overheid nog met een goede regeling komt of mogelijk dat ze als tafelaardappelen naar Oost-Europa kunnen.”
Fritesaardappelen kenmerken zich door het hoge aandeel zetmeel. De aardappelen komen over het algemeen iets schoner uit de grond. Daarmee is de kwaliteit doorgaans hoger dan de aardappelen die normaliter op de voermarkt komen.
Inkuilen met eerste snede
Aardappelen worden doorgaans vers en heel gevoerd. Inkuilen met gras is ook een optie. Daarbij is het advies om het gras iets droger in te kuilen, minimaal 40-45 procent droge stof. De aardappelen bevatten namelijk veel vocht wat tijdens het inkuilen vrij komt. Ook wordt aanbevolen om de aardappelen eerst te snijden. Door het inkuilen krijgen de aardappelen een ‘vijgvorm’. Hierdoor kan het incidenteel voorkomen dat koeien er in stikken.
Lees ook: Snelle toezegging over financiële compensatie eerste stap in reddingsplan fritesaardappelsector