Laat Longworm niet mee grazen.
Afhankelijk van verkaveling en weidesysteem gaan kalveren op verschillende momenten naar buiten. De voorbereidingen moeten echter op tijd starten want weiden van jongvee vraagt aandacht. Onder andere op ziektekundig gebied is een plan om long- en maagdarm worminfecties te beheersen uiterst belangrijk.
Longwormen kunnen ernstige longschade veroorzaken die blijvend kan zijn. Deze schade zal nooit geheel herstellen. Dit houdt in dat het dier de rest van zijn leven met beschadigde longen zal leven. Hierdoor ontwikkelen ze zich minder goed en zijn ze later als melkkoe minder productief.
Kalveren komen in het eerste jaar dat ze de wei in gaan in contact met longworm(larven). Een flinke infectie resulteert in kortademige en flink hoestende dieren, duidelijk merkbaar na opjagen en inspanning. Ze staan dan vaak met een gestrekte hals omdat ze alleen zo voldoende adem kunnen halen.
Longworm-infecties zijn uitermate schadelijk maar gelukkig goed te voorkomen. Dit kan door vaccinatie.
Met vaccinatie beschermt u dieren, zodat ze bij het naar buiten gaan, geen risico lopen. Hiertoe moeten de dieren tweemaal gevaccineerd worden door uw dierenarts. De eerste vaccinatie vindt 6 weken voordat de dieren naar buiten gaan plaats, 4 weken later volgt de tweede vaccinatie. Daarna moeten de dieren nog 2 weken binnen blijven voordat ze volledig beschermd zijn. In de weide zal het jongvee in de loop van de zomer in contact komen met longworm. Dit contact is nodig om de vaccinatie te versterken en de dieren levenslang te beschermen. U kunt het jongvee dan het best achter de koeien aan weiden.
Vaccinatie is prima te combineren met een bolus tegen maagdarm-wormen. Zo kunnen dieren zorgeloos de wei in.
Wanneer het jongvee op een opfokbedrijf staat en niet naar buiten gaat, of u wanneer u er op uw eigen bedrijf voor kiest de dieren het eerste jaar binnen te houden, dan is het raadzaam om ze als pink te vaccineren voor ze naar buiten gaan.
Meer weten over de risico’s van Longworm en Longwormpreventie ? Kijk dan hier eens…
MSD Animal Health Nederland
April 2020