Voor het eerst bovengronds mest uitrijden, in Purmer
Alle experimenten van de familie Out hebben overigens als uiteindelijk doel de koeien gezond en de veearts op afstand te houden. Onlangs maakten zij thee van wormencompost, die ze gebruikten als bodemverbeteraar. „Met de bodem in balans en de kringloop op orde, proberen we de koeien zo gezond mogelijk te houden.”Dit jaar besloten ze bovengronds mest te gaan uitrijden. „Al langer zit dat in ons hoofd, want daar moet je naar toe werken. Op 30 hectare hebben we bovengronds bemest met een exactverdeler. De andere helft van onze grond deden we met sleepslangen omdat dat sowieso loont op de grote huiskavel.” Jan Out kan nog niet zeggen of er al resultaat meetbaar is: „Nu moet het bovengronds uitrijden zich gaan bewijzen, op langere termijn verwachten we resultaat. Het moet een stimulans zijn voor het bodemleven. Mest hoort óp de bodem, niet eronder.” En elk jaar gaat de maatschap een stukkie verder: „Zonder stikstof zal niet gaan, maar elke stap in die richting is goed.”
Niet star denken
De motieven van de melkveehouders spreken voor zich: „Elk jaar doen we iets nieuws, dat is tegen het star worden in denken. Niet blind doen wat je ouders deden. Blijven vernieuwen omdat stilstand achteruitgang is. Zo zaaiden we, met name voor extra sporenelementen als selenium en kobalt, op 7 hectare kruiden, en dan is het de kunst om behalve prachtig gras, cichorei en smalle weegbree, meerdere verschillende soorten over te houden.”
Alles terugverdienen
Jan Out zegt dat hun ‘experimenten’ zo min mogelijk kosten. „Liefst zo min mogelijk natuurlijk, tja je hebt dieselkosten en we brengen extra aminozuren op, maar dat is ook niet prijzig, dat is 4 euro per hectare.” Op de vraag wat het oplevert, is ook Michiel duidelijk: „Het streven is om alles terug te verdienen.” Anneke en Jan: „Tegenwoordig moet wel elke investering goed wezen, de marge is klein.” Dat zit volgens hen in het verdienmodel ,maar ook de overheid noemen zij als moeilijke, zo niet de moeilijkste factor. „Al dan niet behoud van derogatie is er één. Nederland is overgereguleerd. Kijk alleen al naar de onnoemelijk lange lijst van voorwaarden voor het bovengronds uitrijden. Dat is volstrekt niet logisch. Een koe legt toch de mest ook óp de grond?”
De familie melkt 95 koeien en houdt 70 schapen. Ze werken samen en/of wisselen kennis uit met onder andere Wij.land, Agri-V.A.K., Soil Services, De Koolstofkring en CONO Kaasmakers.