Nevedi: ‘Voermaatregel melkveehouderij onverstandig’
Met de maatregel verwacht de minister een ammoniakreductie te realiseren om daarmee ruimte te creëren voor onder andere de woningbouw. Helaas is uit het laatste overleg gebleken dat de minister vooral een eigen plan trekt en de voorwaarden anders invult dan dat het LC heeft voorgesteld.
Zo heeft het LC al op 20 november 2019 laten weten dat via een drietal sporen (mest, weidegang en voer) op korte termijn een grote bijdrage kan worden geleverd om de uitstoot van ammoniak vanuit de melkveehouderij te reduceren. Daarbij werd uitgegaan van een keuzemodel, waarbij ondernemers zelf verantwoordelijk zijn om de meest effectieve of gewenste maatregel te implementeren. Dus niet op basis van wettelijke verplichting.
Omgekeerd effect
Wat het voerspoor melkvee betreft heeft Nevedi het LC op technisch niveau ondersteund bij haar inbreng in de gesprekken met het ministerie. Desgevraagd en in samenspraak met het LC is dezelfde technische kennis ook met LNV gedeeld. Voor diervoedervereniging staat buiten kijf dat de meest effectieve wijze om via melkveevoeding de ammoniakuitstoot te beperken er één is op het niveau van het totaalrantsoen. De basis van dat rantsoen bestaat uit het ruwvoer (75 procent) waarvan de kwaliteit kan worden beïnvloed door specifieke keuzes in mest- en graslandmanagement te maken. In de optimalisatie van het totaalrantsoen zijn de RE-gehalten (ruw eiwit) in het aanvullende mengvoer (25 procent) het resultaat van de kwaliteit van het ruwvoer. Nevedi vreest dat een norm op het RE-gehalte in mengvoer niet tot het beoogde effect gaat leiden. Het is zelfs denkbaar dat het omgekeerde wordt bereikt.
Knelgevallen
Op individueel bedrijfsniveau van melkveehouders gaat de aangekondigde maatregel van de minister volgens de brancheorganisatie leiden tot knelgevallen. Het beperkt de mogelijkheden om bij individuele bedrijven op rantsoenniveau te optimaliseren; wat kan leiden tot gezondheidsproblemen, productie- en saldodalingen. Het LC heeft de minister hier eveneens op gewezen.
Nevedi vindt dat het landbouwministerie in zijn overwegingen zich heeft laten leiden door de vraag of ammoniakreductie op rantsoenniveau voldoende meetbaar is en afdoende kan worden afgedekt met een goede borgingssystematiek. Verder betwijfelde het ministerie of vandaaruit de doorvertaling kan worden gemaakt naar ontwikkelruimte die kan worden ingeboekt in Aerius, het 'rekeninstrument voor de leefomgeving'. Het is evenwel onduidelijk hoe een maatregel op rantsoenniveau niet en op mengvoerniveau wél kan worden ingerekend in Aerius.
Politiek debat
De minister kiest alleen voor het háár best passende alternatief en laat de voorgestelde aanpak van het LC vooralsnog links liggen. De aanpak van het LC is in de ogen van Nevedi vele malen goedkoper én effectiever. De diervoedervereniging gaat zich daarom richten op het politieke debat hierover en wacht met grote belangstelling de exacte inhoud en rechtsgrond van de aangekondigde maatregel af. Daarbij blijft de brancheorganisatie het LC technisch ondersteunen en gaat dit ingezette traject van de minister politiek en juridisch nauwgezet volgen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Nevedi