Brabant aan andere provincies: Wij konden niet anders inzake Moerdijk
De brief volgt na flink wat oproer over de actie van Noord-Brabant. Andere provinciebestuurders noemden de actie oncollegiaal en voorbarig, en zowel in de Tweede Kamer als in verschillende provinciale colleges zijn scherpe vragen gesteld over de opkopen.
Maar Noord-Brabant kon niet anders, stelt Van de Donk. Het Logistiek Plan Moerdijk (LPM) is belangrijk voor de economie en arbeidsmarkt van West-Brabant. Over het plan loopt een procedure bij de Raad van State. Die had geconstateerd dat de stikstofdepositie in natuurgebieden niet geheel gecompenseerd werd, en heeft de provincie opgedragen om dat uiterlijk begin mei wel geregeld te hebben. Die deadline is de reden dat Noord-Brabant nu al bedrijven heeft aangekocht, hoewel extern salderen nog niet mogelijk is. Het verklaart volgens de commissaris ook waarom er geen tijd was om dit met de andere provincies te overleggen. „Wij hadden niet de mogelijkheid om te wachten op het verder uitkristalliseren van de samenwerking, die gezien de complexiteit als vanzelfsprekend in zorgvuldigheid gebeurt, en dat kost tijd.“
Scheepvaart
Van de Donk stelt dat Noord-Brabant ook heeft geprobeerd om de uitstoot op andere manieren te compenseren. Maar bronmaatregelen (zoals gasloos aanleggen) leverden niet voldoende op om alle effecten te minderen, en intern salderen (binnen het project of onderneming zelf) is niet goed mogelijk bij de aanleg van nieuwe wegen. Dus extern salderen was de enige mogelijkheid. Dit is in heel Nederland gebeurd omdat één van de bronnen van stikstofuitstoot bij LPM de scheepvaart was. Het project leidt tot meer scheepvaart in heel Nederland, en om de stikstofuitstoot daarvan te compenseren moeten in het hele land maatregelen worden genomen.
Stikstofruimte
Van de Donk benadrukt dat de provincie stoppende en gestopte bedrijven heeft gekocht, en geen lopende veehouderijen. Brabant wil ook geen stikstofruimte wegnemen bij andere provincies. Het heeft maar 10 procent van de aangekochte stikstofruimte (na afroming) nodig, stelt hij, en de overige stikstofruimte stelt Brabant graag ter beschikking voor andere publieke doelen.
Risico
Extern salderen is op dit moment nog niet mogelijk. Daarmee heeft de provincie een risico genomen, erkent de commissaris. „We zijn nu afhankelijk van de afspraken die (over extern salderen met de landbouw) met de twaalf provincies en het rijk gemaakt moeten worden. We hopen dat het extern salderen met dier- en fosfaatrechten vanaf mei of juni mogelijk wordt."