Ruimte voor alternatieven emissiearme vloer
Alternatief emissiearme vloer op komst, eerste mestadditief mag proefstalstatus aanvragen

Nieuwe ligboxenstallen moeten voldoen aan de Wet ammoniak en veehouderij. Dit betekent dat de stal een emissiefactor per dierplaats per jaar van maximaal 8,6 kilo ammoniak mag hebben. In Noord-Brabant ligt de grens zelfs op 7 kilo ammoniak. Veehouders hebben tot op heden weinig keus wat betreft emissiearme oplossingen. Ze kunnen alleen kiezen tussen een paar emissiearme vloeren die op de zogenoemde RAV-lijst (Regeling Ammoniak en Veehouderij) staan.
NO-Ch
Agri Minerals is de eerste die met een drijfmestadditief een proefstalstatus mag aanvragen van de overheid. Het betreft het product NO-Ch (uitspraak: No’tsch) De toezegging is nog wel in combinatie met een emissiearme vloer. Agri Minerals gaat een aanvraag indienen met de Easyfix rubberen toplaag van HCI, een geborgd doseersysteem en een sproeisysteem op de mestrobot van JOZ. Daarvoor zoekt het bedrijf vier proefstallen.
NO-Ch is een oplossing van volledig natuurlijke mineralen in zuurstofrijk water. De oplossing heeft de eigenschap om een verbinding aan te gaan met ammoniakale stikstof en fosfaten. Hierdoor ontstaan verbindingen die volgens de leverancier minder snel vervluchtigen en uitspoelen.
Pascal Michorius van Agri Minerals is duidelijk in zijn nopjes met de toezegging van het ministerie. Hij vertelt dat hij al vijf jaar bezig is om het product in de praktijk en op laboratoriumschaal te testen. „Uit mestonderzoek van Eurofins Agro blijkt dat de toevoeging zorgt voor minder ammoniakale stikstof en meer organisch gebonden stikstof. De bemestende waarde neemt duidelijk toe. In de praktijk meten we een hogere opbrengst en een hogere voederwaarde van het gras. De stikstof in de mest komt wat langzamer beschikbaar en wordt lopende het seizoen beter benut.”
Laboratoriumproeven
Overtuigd van de voordelen, liet Michorius onderzoek doen naar de milieueffecten in de stal door Gert-Jan Monteny van Monteny Milieu Advies. Hij is mede-eigenaar van Meet-ID uit Lemelerveld, dat metingen heeft uitgevoerd op laboratoriumschaal. Monteny toonde een significante reductie aan van de emissie van ammoniak en methaan vanuit behandelde mest ten opzichte van onbehandelde mest. Op basis daarvan heeft hij gerekend aan de emissiereductie van ammoniak voor de combinatie van het additief en de emissiearme roostervloer van HCI. Daaruit blijkt dat de ammoniakemissie kan worden beperkt naar 6,5 en 7 kilo ammoniak per dierplaats per jaar. Dit terwijl de vloer alleen een emissiefactor van 8 heeft.
'Uniek'
Monteny is duidelijk verrast over de toezegging van het ministerie. „Dit is uniek. Een halfjaar geleden zou een dergelijke aanvraag nog een kansloze missie zijn. De overheid is nu duidelijk bereid om verder te kijken dan de bestaande technische oplossingen. Ik kan niets anders concluderen dan dat de stikstofcrisis hier vooral aan heeft bijgedragen.”
Monteny vindt het slim dat Agri Minerals de combinatie met een technische toepassing heeft gezocht. „Volgens mij is het nog te vroeg om alleen met additieven bij de overheid aan te kloppen. Agri Minerals heeft ook goed nagedacht over de borging.” Volgens de milieukundig adviseur biedt deze ontwikkeling perspectief, ook voor andere producten die de ammoniakemissie in de mest aantoonbaar weten te verlagen. „Mogelijk is dit zelfs een opstap naar het alleen toepassen van mestadditieven zonder speciale vloer.”
Wat NO-Ch gaat kosten, kan Michorius nog niet zeggen. „Het streven is om de kosten onder de 100 euro per dierplaats per jaar te houden. Daarbij heeft de veehouder niet alleen de voordelen van een lagere emissiefactor, maar ook een betere benutting van de mest op het land. En dat is moeilijk in geld uit te drukken, maar betaalt zich zeker terug.”