Dierenartsen waarschuwen voor vroege parasieten na zachte winter
Daarvoor waarschuwt De Oosthof Dierenartsen. Vaak wordt er pas later - en soms te laat - stilgestaan bij problemen die dieren kunnen tegenkomen tijdens de weidegang. Op tijd beginnen met de bestrijding en preventie van de beestjes is dan ook het devies van de dierenartsenpraktijk: „Ongeveer een week voordat de buitentemperatuur stijgt, kun je bijvoorbeeld al beginnen door middel van het mixen van de mest, want larven ontwikkelen zich aan de bovenzijde in de mest. Verder kun je dan ook al starten met het toepassen van madendood. Verder helpen een pour-on of een oorlabel tegen de insecten.”
Gereguleerd in contact met wormen
Wormen lijken bij koeien tot weinig schade te leiden, maar die schade is er wel degelijk, stelt De Oosthof: „Ze kunnen een daling in de groei van jongvee of de productie van melkgevende dieren veroorzaken.” Contact met wormen kan echter later ook voor een voordeel zorgen. „Het contact maken van het rund met wormen is van belang om voldoende weerstand op te bouwen tegen latere worminfecties. Dieren die dit op de juiste, gereguleerde wijze op jonge leeftijd gedaan hebben, zullen in principe levenslange bescherming hebben tegen wormen.”
Weidecoccidiose kan tot dood leiden
Weidecoccidiose - dat 10 tot 14 dagen na introductie van het vee in een nieuw weideperceel leidt tot ernstige diarree - wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria alabamensis en komt met name in het voorjaar voor. „Met name kalveren en pinken vertonen ernstige diarree en drogen uit”, aldus De Oosthof. „Dit kan binnen enkele dagen tot de dood leiden. Direct behandelen en opstallen of omweiden naar een veilig perceel, is dus snel vereist.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: De Oosthof Dierenartsen