Sorghum vergeleken met mais
De maisteelt staat onder druk door het uitspoelingsgevoelige karakter van het gewas. In het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn zijn aanvullende teeltmaatregelen opgenomen m.b.t. de maisteelt. De maisteelt wordt hierdoor complexer en duurder.
Men kijkt voorzichtig uit naar een alternatief gewas. Sorghum wordt dan vaak genoemd. Sorghum heeft een diepe beworteling en zou daarmee stikstof uit de diepere lagen op kunnen nemen met waarschijnlijk minder uitspoeling tot gevolg. Of dit ook echt het geval is, is onvoldoende bekend. Dit is een belangrijke factor om verder uit te zoeken omdat dit mede bepaald of sorghum een duurzaam alternatief is op het melkveehouderij bedrijf.
Resultaten
In de demonstratie zijn ook de sorghumrassen Suzy en STH 18119 van DSV zaden beproefd. STH 18119 is een nieuwe sorghum hybride die vanaf 2021 beschikbaar zal zijn voor telers in Nederland. DSV zaden ziet 2020 als een belangrijk jaar om praktijkervaring op te doen in de teelt.
Enkele kernpunten uit de demonstratie:
- Sorghum Suzy scoort 19,4 ton ds/ha > Mais 19,7 t ds/ha
- Sorghum STH 18119 scoort circa 900 VEM > Mais circa 950 VEM
- Sorghum STH 18119 scoort circa 400 gr zetmeel/kg ds > Mais circa 415 gr zetmeel/kg ds
- Sorghum STH 18119 heeft een hoger ruw eiwit dan mais
- De N-min na de oogst was bij sorghum gunstiger dan mais, maar ook mais zat ook op een laag niveau.
De ‘’2e generatie sorghum” van veredelaar DSV zaden laat zien dat met een goede teelttechniek hoogwaardig sorghum-ruwvoer binnen handbereik is.
De volledige resultaten zijn hier beschikbaar.
Bron Demo CZAV in Grondig Boeren met mais. WUR Open Teelten, Vredepeel.
Het huidige assortiment sorghum vindt u hier.
Beeld: DSV Zaden