Echt ‘grasweer’ blijft voorlopig uit
De weerberichten voor deze en volgende week zijn gunstig voor veehouders die nog het land op moeten. Er wordt weinig neerslag verwacht. De zon in combinatie met droge noordoost- oost- en zuidoosten wind, zorgt ervoor dat het land op kan drogen.
Waar de maximum temperaturen voor vrijdag en zaterdag naar verwachting nog boven de tien graden uit komen, ziet het beeld er voor de dagen erna anders uit. Vooral begin volgende week lijkt de temperatuur niet boven de 10 graden uit te komen. Gemiddeld over eind maart, begin april liggen de temperaturen tussen de 10 en 13 graden.
Door de koude nachten, met geregeld nachtvorsten, blijft de bodemtemperatuur achter. Vanaf begin februari meet voercoöperatie AgruniekRijnvallei in samenwerking met inkooporganisatie CropSolutions de bodemtemperatuur op verschillende plekken in het land. Momenteel schommelt de bodemtemperatuur tussen de 2 en 5,5 graden Celsius, gemeten op 23 maart tussen 7.00 en 8.00 uur ’s morgens en op 10 centimeter diepte. Dit zijn de laagste waarden die vanaf februari zijn gemeten. Half februari was 5,5 graden nog de laagst gemeten waarde en werden er temperaturen van bijna 8 graden gemeten.
Dit voorjaar blijkt dat de bodemtemperatuur op zichzelf een onbetrouwbare tool is om de kunstmestgift te bepalen. De temperatuursom is wat dat betreft een beter handvat. Toch geeft de bodemtemperatuur wel enig inzicht in de bodemactiviteit. Zeker in het vroege voorjaar kan de bodemtemperatuur helpen bij het besluit om alvast een startgift te geven. In de praktijk blijkt dat percelen die begin februari al een beetje kunstmest hebben gehad, een voorsprong hebben op de grasgroei.
Drijfmest goed mixen en extra water
Veehouders die nog drijfmest moeten uitrijden op maaipercelen, kunnen deze en komende week nog aan de slag op percelen waar nog weinig gras staat. Het advies is om de mest goed te mixen en zo mogelijk extra water toe te voegen. Zo wordt de drijfmest beter wordt, maar ook beter verdeeld tussen het gras. Daardoor is de kans kleiner dat mestresten met het gras omhoog groeien. Dit moet ten allen tijde worden voorkomen.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Agruniek Rijnvallei, Agrio archief