Luchtkwaliteit verbetert als gevolg van coronacrisis
Dat is op satellietbeelden en in metingen op de grond in China en Italië duidelijk zichtbaar. In die twee landen daalde de uitstoot van vervuilende stoffen fors. In China daalde de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht gemiddeld 35 procent en in sommige steden zelfs 50 procent. In het dichtbevolkte Noord-Italië is de hoeveelheid stikstofdioxide ook gehalveerd, meldt de NOS.
„Sinds half februari zien we in Noord-Italië de concentratie van stikstofdioxide per week met 10 procent dalen. Dat betekent dat de lucht die mensen inademen dus echt schoner is geworden”, zegt Richard Engelen van de Europese Copernicus Atmosfeerdienst tegen de NOS.
Ook voor Nederland wordt een afname van de luchtvervuiling verwacht door minder verkeer en vooral door de afname van de luchtvaart. Wel is het belangrijk om de invloed van het weer eruit te filteren, volgens Pieternel Levelt van het KNMI en de TU Delft. „Weersomstandigheden kunnen het beeld behoorlijk beïnvloeden. Veranderingen in temperatuur, windrichting en windsterkte kunnen de hoeveelheid luchtverontreinigende stoffen vermeerderen of juist verminderen. Daarom valt pas over enkele weken iets te zeggen over de situatie in Nederland”, zegt Levelt tegen de NOS.
Landbouw
De stikstofuitstoot van de landbouw staat al geruime tijd onder druk. Het kabinet wil dat de Nederlandse landbouw de stikstofuitstoot op de Nederlandse Natura 2000-gebieden sterk terugdringt. De Nederlandse landbouwsector stelde sinds het begin van de stikstofdiscussie dat andere sectoren zoals de luchtvaart, het verkeer en de industrie ook veel stikstof uitstoten. Satellietbeelden in China en Italië tonen dat nu aan.
Het RIVM stelde aanvankelijk dat de Nederlandse landbouw voor 45 procent verantwoordelijk is voor de depositie van stikstof in Natura 2000-gebieden. Na onderzoek van het Mesdagfonds stelde het RIVM dat begin maart bij naar 41 procent.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: NOS