Prijsstijging basiszuivelproducten komt tot stilstand door coronavirus
Dat schrijft de Rabobank in een kwartaalbericht over zuivel. Naast Corona spelen eerdere signalen van economische tegenwind en een al eerder verwachte lagere vraag naar zuivel een rol in de stagnatie van de prijzen.
Grootste impact in Azië en VS
„In gebieden zoals Azië en de Verenigde Staten, waar foodservice een belangrijke pijler onder de zuivelconsumptie is, wordt de grootste impact verwacht,” stelt Richard Scheper, zuivelanalist Rabo Research. „Door het coronavirus eten mensen immers aanzienlijk minder buiten de deur, en valt die afname weg.”
Het grootste probleem voor westerse zuivelverwerkers is volgens de Rabobank echter niet de afname van vraag, maar de logistieke barrières in het bevoorraden van importregio’s als Azië. Rabobank houdt daarom het aankomende kwartaal rekening met aanhoudende druk op de prijzen voor basiszuivelproducten als gevolg van deze veranderde marktomstandigheden.
Productie stijgt
In januari en februari 2020 is de melkproductie in Nederland met respectievelijk 3,3% en 1,5% gestegen. Voor 2020 verwacht de bank een groei van de melkproductie van ruim 1,0%. Deze verwachting is voornamelijk gebaseerd op een efficiëntere benutting van fosfaatrechten en betere groeiomstandigheden dan vorig jaar het geval was. „We maken ons op voor een nieuw groeiseizoen. Veel zal echter afhangen van het weer de komende maand”, zegt Sectorspecialist Melkveehouderij Marijn Dekkers. „Het natte voorjaar is goed voor aanvulling van de grondwaterstand, maar zorgt ook voor mogelijke strubbelingen van de voorjaarswerkzaamheden en de afzet van mest.”
Voor andere zuivelexporterende regio’s verwacht de Rabobank in 2020 eveneens een productietoename. Die toename zal dan naar verwachting bijna één procent zijn.